Poliția a reținut inițial doi suspecți după o scurtă acțiune a poliție, iar ceilalți șapte au fost capturați în raiduri desfășurate ulterior, potrivit unei declarații a guvernatorului din Gaziantep.

La începutul săptămânii trecute, treizeci de persoane suspectate că ar aparține grupării jihadiste SI au fost arestate în orașul Konya din centrul Turciei, la o zi după o confruntare sângeroasă între poliția turcă și militanți islamiști în sud-estul țării. Raidul poliției antiteroriste a vizat o serie de locuințe situate în mai multe cartiere din Konya, localitate considerată drept bastion conservator.

Această operațiune a avut loc după ce, pe 26 octombrie, doi polițiști și nouă presupuși combatanți ai Statului Islamic au fost uciși într-un schimb de focuri la Diyarbakir (sud-est), într-una din cele mai grave confruntări înregistrate pe teritoriul turc de când Ankara s-a alăturat coaliției antijihadiste.

Opoziția turcă acuză puterea islamo-conservatoare de la Ankara de o atitudine prea tolerantă față de mișcările jihadiste din Siria, care luptă împotriva președintelui sirian Bashar al-Assad, pe care Turcia îl vrea îndepărtat de la putere.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a angajat recent să continue lupta împotriva tuturor organizațiilor teroriste ce amenință Turcia, între care Statul Islamic, Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și organizații de extrema stângă.

Citește și

Herodot Grup Sighet