Cuvântul de învăţătură şi îndemnurile duhovniceşti au fost rostite de preotul paroh romano-catolic din Baia Sprie, Attila Vereş. Pe o perioadă de nouă săptămâni, în fiecare miercuri, au loc astfel de slujbe, sub denumirea de Novena Mare. Rugăciunile încep la ora 8.00, în limba română, şi de la ora 17.00, în limba maghiară. După ora de rugăciune urmează slujba propriu-zisă.

În primele trei zile de miercuri din Novenă va predica preotul Attila Vereş, apoi preotul Zsolt Olah, capelan la Biserica romano-catolică “Sf. Treime” din Baia Mare, iar în ultimele trei zile slujbele vor fi oficiate de preotul Czumbil Wilhelm din Băiţa.

Sfântul Iosif este unul dintre cei mai mari sfinţi pe care-i cinsteşte Biserica romano catolică. Viaţa lui ne este cunoscută numai din câteva însemnări scurte din Evanghelia lui Matei şi cea a lui Luca. Scrierile apocrife care relatează o serie de amănunte, uneori nedemne, sunt legendare. Iosif cobora din neamul regelui David şi a acceptat situaţia neobişnuită a logodnicei sale, Maria. Faptul cel mai însemnat din viaţa acestui om drept este căsătoria lui cu Maria.

După logodnă, Iosif a observat semnele sigure ale maternităţii Mariei. Cu toate că nu avea nicio îndoială asupra nevinovăţiei şi integrităţii soţiei sale, se gândea “să o părăsească în ascuns”. Situaţia neclară şi tulburătoare a lui Iosif a fost rezolvată prin intervenţia unui înger. Ultima dată este menţionat în Evanghelie cu ocazia pelerinajului la Ierusalim, când Isus, în vârstă de 12 ani, s-a pierdut de părinţii săi.

Maria şi Iosif îl caută trei zile, după care îl găsesc în Templu, în mijlocul învăţaţilor. Nu se ştie cât a trăit Iosif. Din puţinele informaţii ale Evangheliilor despre el reiese că era un om al credinţei şi de încredere, cunoscător al tainelor dumnezeieşti, un om tăcut. Ca soţ al Fecioarei Maria i-a ţinut loc de tată lui Isus.

Citește și

loading...