Din cauza lipsei de acces la tratament, "afecțiuni oncologice care ar fi putut fi vindecate s-au transformat rapid în cancere incurabile, au avansat din stadii incipiente în stadii terminale", afirmă reprezentanții FABC.

Cancerul este a doua cauză de mortalitate în România, după bolile cardiovasculare, și are o medie de 142 de decese pe zi în țara noastră, conform datelor oficiale Globocan.

Reprezentanții Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer susțin că această cifra "s-a dublat sau triplat" în ultimele luni. Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer a ajuns la această concluzie după ce a făcut o paralelă cu un studiu realizat în Marea Britanie, ce arată că numărul deceselor la pacienții oncologici a explodat în perioada pandemiei, în condiții similare cu țara noastră - acces restrâns sau întârziat la tratament pentru acești pacienți - a explicat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, pentru HotNews.ro.

"Un pacient care stă o lună-două fără tratament sau i se întârzie chimioterapia sau radioterapia sau operația, peste o lună poate să aibă metastaze", a mai declarat Cezar Irimia, pentru HotNews.ro.

"Cine raspunde pentru aceste decese evitabile?", se întreabă reprezentanții bolnavilor de cancer, care lansează un apel către autorități: "Opriți acest genocid și deschideți spitalele până nu este prea târziu!"


Preluare: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și