O CARTE, DUMINICA: „alte maşini şi-un fotograf amator” de Violeta Anciu
Știri Sighet247.ro: O CARTE, DUMINICA: „alte maşini şi-un fotograf amator” de Violeta Anciu

Autoarea ne oferӑ o culegere de poezii despre dragoste şi despӑrţire, despre înstrӑinare şi urӑ, despre iertare şi nostalgii care dor: „spune-mi, îti mai aminteşti cine eşti / în partea mea de vinӑ / şi prin partea mea de timp ?”

O CARTE, DUMINICA: „alte maşini şi-un fotograf amator” de Violeta Anciu Violeta Anciu ne ia, pentru început, „en français”, prima poezie din volum fiind „par-dessus le marché”. În afara titlului, restul „curge” în româneşte, terminându-se cu o inversare de sens care dӑ o notӑ de originalitate acestei poezii de deschidere: „sӑ-mi dicteze poezia cum sӑ mӑ scrie / strofӑ cu strofӑ şi vers dintr-un univers!”.

Lucrurile se complicӑ imediat, fiindcӑ suntem informaţi cӑ: „nu ştiu şi nu am înţeles ce este poezia. / doar sӑ o trӑiesc / lӑsând-o sӑ mӑ trӑiascӑ / sӑ mӑ consume”.

Merg mai departe prin volum şi dau de versurile: „dintre toate sârmele întinse / am rufele cele mai murdare.” Aici apare problema apartenenţei: ori sârmele (doar cele întinse) sunt personificate şi bune gospodine, spalӑ şi rufe printre altele, dar, deh...nu prea le spalӑ bine, fiind, dintre toate rufele, cele mai murdare. Tot în legӑturӑ cu problema apartenenţei ar mai putea fi o scӑpare: primul cuvânt sӑ fie „printre” în locul lui „dintre”. Atunci ne-am uşura puţin fiindcӑ nu putem cere unei gospodine sӑ fie perfectӑ. Printre atâtea rufe întinse pe sârme, ale cuiva trebuie sӑ fie cele mai murdare, nu?

Violeta Anciu inventeazӑ cuvinte. O poezie are titlul „eaua”. Adicӑ un fel de declinare nemaiîntâlnitӑ a pronumelui „ea”. Oricum, la aceastӑ scriitoare imaginaţia e o prezenţӑ continuӑ, iar de multe ori rezultatele sunt remarcabile. Mie mi-a plӑcut strofa: „dimineţile din palma / ce scuturӑ firimiturile / când termini de mestecat frigul / şi nu mai rӑmân decât cojile umezite de rouӑ.”

Autoarea ştie sӑ transmitӑ tristeţea unor clipe de fericire pierdutӑ: „dӑ-mi un pahar de fericire / sӑ uit cӑ nu mai vreau sӑ simt” şi terminӑ poezia astfel: „dacӑ vii fӑrӑ sӑ ştii sӑ pleci / când timpul cade-n formӑ cubicӑ aici.”.

Timpul de obicei trece, cade, se scurge. Acum cade în formӑ cubicӑ, dar pânӑ ajunge în forma cea nouӑ, sӑ ne amintim ce bine se întreba Eminescu în „Atât de fragedӑ”: „Unde te duci? Când o sӑ vii?”

Merg mai departe cu cititul şi gӑsesc o poezie numitӑ „degetul lui Toma”. Dar partea mai complicatӑ apare ceva mai jos de titlu, unde scrie „dedicat Unei Simone”.

Nu mi-e foarte clar cum se poate dedica un deget unei Simone (scrie „dedicat”, deci e vorba de deget, nu „dedicatӑ”, adicӑ o poezie de dragoste – sau de ce-o fi ea – adresatӑ unei Simone. Dar nici fata asta nu-i oricine, fiindcӑ în dedicaţie se spune clar: „Unei Simone”.

Tot în acest loc unde nu ştim ce se dedicӑ, un deget sau o poezie, dar ştim cui, „Unei” deosebite Simone. Ultimele douӑ versuri: „iar mama n-a vrut sӑ mӑ nascӑ / pânӑ nu şi-a spӑlat pӑrul.” Prima tentaţie a fost sӑ mӑ întreb ce-i cu asta, dar am gӑsit, cred, rӑspunsul; igiena înainte de toate!

Poezia „ude pe sârmӑ” (e ceva cu sârmele astea în carte!) ne spune despre momentul „când întunericul / se duce // în frunzele / la nord de tatӑl meu.”

De ce trebuia pus articolul hotӑrât la „frunze”, e ceva neclar. Sau poate e pus pentru a scӑdea din valoarea poeziei, care are, în afara acelei exprimӑri nereuşite, un lirism pe care-l subliniez cu plӑcere.

Fiecare se crede ce vrea în lumea asta, unii se cred mari şi tari, alţii – puţini, ce-i drept – spun cӑ au „...picioarele în lumi diferite / şi stau cu mâinile în nopţile roşii”

...iar eu întreb: serios?

Sӑ mai aflӑm câte ceva de pe la vecini. „într-o camerӑ obscurӑ / abia mai poţi vedea / cum vecinul primeşte zilnic bileţele / pe care le aruncӑ // fӑrӑ a le citi.”

Concluzia nu poate fi decât una singurӑ. Nu-i frumos sӑ te uiţi la vecini, mai ales cӑ ei în afarӑ de a arunca bileţele necitite pot avea o serie de alte activitӑţi.

Alţi semeni de-ai noştri „...îşi ţin umbrele / pe trotuar în coji de seminţe,”. Ştim cӑ stӑm prost cu bunul-simţ şi unii aruncӑ seminţele pe trotuar... Îmi trece supӑrarea la ultima strofӑ: „în faţa mea un copil / rӑsuflӑ / în baloane de sӑpun.”

Violeta Anciu ne relevӑ întunericul (pe care-l percepem ca un mediu în care nu se întâmplӑ nimic, sau, dacӑ se întâmplӑ ceva, e mai mult de rӑu decât de bine) jucӑuş şi

Cupa României – CS Minaur vs. ACSF Comuna Recea în faza a treia națională
Ucrainenii ridică un gard din sârmă ghimpată la granița cu România. În zona Lunca la Tisa - Valea Vișeului lucrările sunt finalizate
FOTO & VIDEO: SIGHET - Un autoturism a avariat o țeavă de gaz pe strada Zimbrului, existând riscul de explozie
Carmen Dan: „Ancheta internă a Jandarmeriei a identificat 10 jandarmi, posibili autori ai unor fapte de natură penală”
Doi cetățeni cercetați pentru contrabandă și peste 15.000 pachete țigări confiscate
Maramureș - Copii abandonați în anul 2017
Peste 800 de români au fost uniţi prin valorile străbune în Săpânţa
Vești bune - A început sezonul reducerilor pe litoral
JANDARMINERIADA - După ce ieri a decedat un protestatar, alt protestatar, cu piciorul găurit de proiectil, infectat cu bacterie clostridium
METEO – Află cum va fi vremea în Maramureş marţi, 21 august 2018
SUB SEMNUL MARII UNIRI - Festivalul de muzică, artă medievală și folk ediția 2018 s-a încheiat duminică seara
La mulți ani, Csillik Zoltan!
Pedepse mai dure pentru șoferii care urcă băuți sau fără permis la volan
BACALAUREAT - Doi eliminați și foarte mulți absenți în Maramureș, la prima probă
Colaborarea între Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş şi Căpitănia de Poliţie a Judeţului Szolnok, Ungaria, continuă
Peste 100 de acţiuni organizate de poliţiştii maramureşeni pentru protejarea fondului forestier
ISU - Incendii de vegetație uscată și case mistuite de flăcări la Fânațe și Vișeu de Sus
SARASĂU - Un cetățean din Kazahstan, oprit din drumul său ilegal spre Spațiul Schengen
Tarom a anunţat data primului zbor de pe Aeroportul Internaţional Maramureş
Atac armat la ambasada SUA din Ankara. Este stare de alertă în capitala Turciei
BAC 2018 sesiunea a doua. Bacalaureatul de toamnă începe azi cu proba scrisă la română
Mașinile cu volan pe dreapta nu mai pot fi înmatriculate în România
Rezultatele tragerii Loto 6 din 49 din 19 august 2018. Care sunt numerele câștigătoare
METEO - Vremea în Maramureş pentru luni, 20 august
FOTO - A doua zi de Festival Medieval și Folk, un spectacol pe cinste
MFP organizează o nouă extragere a Loteriei bonurilor fiscale
Cutremur cu magnitudinea 8,2 în Pacific
METEO - Vremea în Maramureş pentru duminică, 19 august
O CARTE, DUMINICA: Balade engleze
FOTO - Peste 23.000 pachete cu țigări confiscate la frontiera de nord
Urmărit internațional căutat de autoritățile din Rusia, depistat în vama Petea
Minor în vârstă de 5 ani, ascuns de mamă sub bancheta unui microbuz pentru a ieşi ilegal din România
Sigheteanca Trifoi Mihaela Ioana a obținut Medalia de Bronz la Campionatul UE de Șah pentru copii
Andronescu: „Să ajungi de la 45% la 25% e inacceptabil. Putem avea un premier mai bun”
ERAU PUȘI PE BĂTAIE - Jandarmi cu indicativul de pe cască ascuns cu bandă izolatoare pentru a nu putea fi identificați