Știri Sighet247.ro: O CARTE, DUMINICA: „Cristale de nuc şi cerneluri amare” de Mircea Crişan

Autorul scrie toate cuvintele cu litere mici, chiar dacă sunt nume proprii. Are deplină libertate să scrie cum vrea, dar când zice că nu ştie cum a ajuns lângă el (sau lângă povestitor, să zicem) „singura femeie care i-a dat numele lui adam şi evei”, deja apare o problemă de logică: care a fost femeia înaintea Evei şi a lui Adam? Trebuie să fi fost una, din moment ce le-a dat nume...primilor oameni!

O CARTE, DUMINICA:  „Cristale de nuc şi cerneluri amare” de Mircea Crişan  Trec mai departe prin prima poezie a volumului şi descopăr ceva frumos: „de câteva ori am încercat să fug / dar mi-a spus că a trimis-o cineva / s-o iubesc, la fel cum îi întinzi / unui fumător scrumiera când îl vezi că-şi aprinde ţigara”

Autorul e trist. Iubita a plecat „unde / nu plouă ca la noi cu frunze vechi de nuc”. Face, la sfârşitul poeziei, o superbă atingere a continuităţii, pomenind de „poezii / pe care ei / bătrânii mei / mi le-au citit mărunt în biserică / să mă facă să uit că la noi acasă / plouă cu frunze vechi de nuc.”

Pentru Mircea Crişan „viaţa unei femei / are în ea ceva mineral” , adică e un cuarţ ametizat. Ne spune şi câteva proprietăţi ale cuarţului: transparenţa, e lăptos şi fumuriu. Neclară devine proprietatea cea din urmă, pentru că ni se precizează că-i fumuriu „cât îi întorci singurătatea”. Adică mineralul ăsta din viaţa unei femei e fumuriu doar în timpul acţiunii de întoarcere a singurătăţii, sau rămâne fumuriu atât timp cât singurătatea stă întoarsă cu susul în jos?...

Autorul ne anunţă c-a „atins forma brută a poeziei”. Sfârşeşte poemul admirabil spunându-i ei: „dezbrac silabele de tine / pentru că eşti / aşa cum te-am lăsat / desculţă în apendicele timpului.”

Pentru Mircea Crişan ea, unica ea, „e mai mult decât o femeie / dar o să-i spun asta înainte să moară / când va afla că a fost / tot ce eu am negat o viaţă”. Ăsta zic şi eu optimism! E stabilit deja: întâi pleacă ea (definitiv), că aşa-i politicos...

La pagina următoare chiar apare un pericol iminent, pentru că el îi spune ei: „degetele mi le-am făcut salcie şi sabie în / pântecul tău”. Şi puii de rechin se devorează unii pe alţii încă în pântecul mamei lor.

Autorul vrea să spună – interpretez eu – că şi-a găsit un rost în viaţă: „mi-am găsit în pământ urmele picioarelor / care până atunci îmi erau transparente.” Totuşi, e cumva neclar dacă urmele erau transparente până la un moment fericit, sau picioarele erau transparente până la acelaşi fericit moment.

Mircea Crişan poartă povara unui nume. Pe vremurile când se făceau glume subtile, inteligente la spectacole, era un comic pe care-l chema tot aşa. Acum, unele poezii ale actualului Mircea Crişan ne dau fiori. Autorul nu găseşte altă cale de a-i demonstra dragostea iubitei decât următoarea: „să-i arăt cât o iubesc / am trecut prin ea. / i-am împreunat mâinile / şi-am început s-o târăsc după mine / pentru că demult am uitat cum se înjunghie.”

Femeia în poeziile lui Mircea Crişan poate fi corozivă, sau găunoasă, ca în versurile: „...m-am trezit lângă ea / şi era plină de galerii / în care m-am semnat peste noapte.” La adăpostul întunericului se pot face multe fărădelegi, de exemplu, scrijelirea pereţilor galeriilor.

Am din când în când câte o bucurie lingvistică pe care mi-a provocat-o acelaşi imprevizibil (şi cu atât mai interesant!) poet. El scrie: „de sprâncene nu-mi mai curge timpul în ochi / am încremenit când / aerul s-a făcut covrig în jurul nostru”. În aceeaşi categorie a surprizelor plăcute intră şi versurile: „fiecare trăire are un schelet exterior / care / uneori ripostează / pentru simplul fapt / că suntem împreună”.

În altă poezie, dau din nou peste o dilemă. Nu ştiu cum să aleg între femeia cu care te poţi îmbrăca la vreme răcoroasă, sau femeia care ajută la mumificare. Mai clar: „mi-am cheltuit sângele să o spăl de timp / să mă pot îmbrăca în ea, / să o iau ca pe un pulover / să mi se lipească de corp / ca o mască mortuară ”.

Imaginaţia autorului e câteodată pur şi simplu neostoită. Un exemplu: „sprijinită / în respiraţia mea / te-ai închis / ca un ac de siguranţă”.

Următoarele versuri îmi amintesc de cele populare (doine) şi de tehnologia de fabricaţie a armelor de foc. „de unde nu te-am atins / sângele tău curge sărat / de unde te-am atins / sângele-ţi curge răsucit”. Probabil că în cazul al doilea (al atingerii) sângele curge prin vene cu ghinturi, aşa cum sunt ţevile armelor de foc.

Interesant poetul acesta, care face dovada posibilităţilor infinite de exprimare pe care le posedă. E ca şi cum ar reintra pe o promiţătoare traiectorie poetică după ce, din când în când, pierde orientarea. Apreciez deosebit de mult versurile: „şi El a făcut poeţii noaptea / când / simţurile devin clopote / pentru cei ce ştiu / să nu doarmă”.

Îngustă trebuie

Un nou arhiereu vicar pentru Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului
Crosul pentru bolnavii de epilepsie, cel mai mare eveniment caritabil al anului în Baia Mare
Accident grav cu doi răniți pe DN 1C, la intersecția spre Hideaga
A fost retipărită colecţia ziarului „Sfatul”, apărut la Sighet între decembrie 1918 – decembrie 1919
Bărbat reţinut de poliţişti pentru 24 de ore pentru comiterea infracţiunii de furt
Anchetă în jaful de la banca din Baia Mare. Poliţiştii au ridicat un scuter
FOTO & VIDEO - Descinderi la membrii unei rețele specializate în contrabanda cu țigări
METEO - Vremea în Maramureș pentru joi, 24 mai
FOTO - JAF la o bancă din Baia Mare. Doi indivizi au amenințat angajații cu pistolul și au furat 100000 lei
Maramureşenii adună semnături pentru înfiinţarea Poliţiei Animalelor
FOTO - Peste 14.000 de pachete de ţigări şi două autoturisme, confiscate de poliţiştii de frontieră
METEO - Vremea în Maramureș pentru miercuri, 23 mai
FOTO&VIDEO - Microbuz românesc implicat într-un accident cu 9 morţi, pe o șosea din Ungaria
SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII: „PREŢUIŢI LIBERTATEA!”
CENTRUL CULTURAL - FESTIVALUL DE DANS „CHRIS TEEN’ S”
Traian Băsescu denunță fuziunea cu UNPR, catalogând-o ca fiind „toxică”. Între timp UNPR-iștii continuă reorganizarea și alegerile în partid
Doi băimăreni bănuiţi de comiterea unei tâlhării, identificaţi şi reţinuţi de poliţişti
MARAMUREŞ - Copiii sunt transformați în contrabandiști de pe băncile școlii
PETROVA - Festivalul Nuntă Tradițională în  27-28 mai 2018
VIDEO - O cioară a distrus interiorul unui Logan, în Satu Mare
Sigiliu pe birourile din primăria Borşa. Angajaţii rămân în grevă pe termen nelimitat
METEO - Vremea în Maramureș pentru marți, 22 mai
Gunoaiele și sărăcia își fac de cap în România
Biroul primarului din Borşa a fost spart. Cine a demontat uşa şi ce a dispărut din încăpere
Mercedes căutat de autorităţile din Italia, descoperit în P.T.F. Petea
Țigări confiscate de polițiștii de frontieră înainte să ajungă pe piața neagră
Bărbat căutat de autorităţi, depistat la P.T.F. Petea
FOTO: IMPLICARE - Poliţiştii, aproape de copii, la Orăşelul Copiilor organizat la Sighetu Marmaţiei
METEO - Vremea în Maramureș pentru luni, 21 mai
SĂRBĂTOARE - Astăzi se prăznuiesc Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena
Din ce cauză s-a petrecut tragicul accident de la Jibou, în care patru tinere din Maramureș și-au pierdut viața
Începând de azi, şoferii cu ITP expirată rămân fără talon şi plăcuţe de înmatriculare
METEO - Vremea în Maramureș pentru duminică, 20 mai
SIGHET: INCONȘTIENȚĂ - Doi indivizi sparg ferestrele pe spațiul verde din fața blocului, fără să le pese de copiii care se joacă în zonă
GRĂDINA MORII - „Orășelul copiilor”, eveniment pentru cei mari și cei mici: demonstrații ale polițiștilor, pompierilor, medicilor și nu numai