O CARTE, DUMINICA: „Cristale de nuc şi cerneluri amare” de Mircea Crişan
Știri Sighet247.ro: O CARTE, DUMINICA: „Cristale de nuc şi cerneluri amare” de Mircea Crişan

Autorul scrie toate cuvintele cu litere mici, chiar dacă sunt nume proprii. Are deplină libertate să scrie cum vrea, dar când zice că nu ştie cum a ajuns lângă el (sau lângă povestitor, să zicem) „singura femeie care i-a dat numele lui adam şi evei”, deja apare o problemă de logică: care a fost femeia înaintea Evei şi a lui Adam? Trebuie să fi fost una, din moment ce le-a dat nume...primilor oameni!

O CARTE, DUMINICA:  „Cristale de nuc şi cerneluri amare” de Mircea Crişan  Trec mai departe prin prima poezie a volumului şi descopăr ceva frumos: „de câteva ori am încercat să fug / dar mi-a spus că a trimis-o cineva / s-o iubesc, la fel cum îi întinzi / unui fumător scrumiera când îl vezi că-şi aprinde ţigara”

Autorul e trist. Iubita a plecat „unde / nu plouă ca la noi cu frunze vechi de nuc”. Face, la sfârşitul poeziei, o superbă atingere a continuităţii, pomenind de „poezii / pe care ei / bătrânii mei / mi le-au citit mărunt în biserică / să mă facă să uit că la noi acasă / plouă cu frunze vechi de nuc.”

Pentru Mircea Crişan „viaţa unei femei / are în ea ceva mineral” , adică e un cuarţ ametizat. Ne spune şi câteva proprietăţi ale cuarţului: transparenţa, e lăptos şi fumuriu. Neclară devine proprietatea cea din urmă, pentru că ni se precizează că-i fumuriu „cât îi întorci singurătatea”. Adică mineralul ăsta din viaţa unei femei e fumuriu doar în timpul acţiunii de întoarcere a singurătăţii, sau rămâne fumuriu atât timp cât singurătatea stă întoarsă cu susul în jos?...

Autorul ne anunţă c-a „atins forma brută a poeziei”. Sfârşeşte poemul admirabil spunându-i ei: „dezbrac silabele de tine / pentru că eşti / aşa cum te-am lăsat / desculţă în apendicele timpului.”

Pentru Mircea Crişan ea, unica ea, „e mai mult decât o femeie / dar o să-i spun asta înainte să moară / când va afla că a fost / tot ce eu am negat o viaţă”. Ăsta zic şi eu optimism! E stabilit deja: întâi pleacă ea (definitiv), că aşa-i politicos...

La pagina următoare chiar apare un pericol iminent, pentru că el îi spune ei: „degetele mi le-am făcut salcie şi sabie în / pântecul tău”. Şi puii de rechin se devorează unii pe alţii încă în pântecul mamei lor.

Autorul vrea să spună – interpretez eu – că şi-a găsit un rost în viaţă: „mi-am găsit în pământ urmele picioarelor / care până atunci îmi erau transparente.” Totuşi, e cumva neclar dacă urmele erau transparente până la un moment fericit, sau picioarele erau transparente până la acelaşi fericit moment.

Mircea Crişan poartă povara unui nume. Pe vremurile când se făceau glume subtile, inteligente la spectacole, era un comic pe care-l chema tot aşa. Acum, unele poezii ale actualului Mircea Crişan ne dau fiori. Autorul nu găseşte altă cale de a-i demonstra dragostea iubitei decât următoarea: „să-i arăt cât o iubesc / am trecut prin ea. / i-am împreunat mâinile / şi-am început s-o târăsc după mine / pentru că demult am uitat cum se înjunghie.”

Femeia în poeziile lui Mircea Crişan poate fi corozivă, sau găunoasă, ca în versurile: „...m-am trezit lângă ea / şi era plină de galerii / în care m-am semnat peste noapte.” La adăpostul întunericului se pot face multe fărădelegi, de exemplu, scrijelirea pereţilor galeriilor.

Am din când în când câte o bucurie lingvistică pe care mi-a provocat-o acelaşi imprevizibil (şi cu atât mai interesant!) poet. El scrie: „de sprâncene nu-mi mai curge timpul în ochi / am încremenit când / aerul s-a făcut covrig în jurul nostru”. În aceeaşi categorie a surprizelor plăcute intră şi versurile: „fiecare trăire are un schelet exterior / care / uneori ripostează / pentru simplul fapt / că suntem împreună”.

În altă poezie, dau din nou peste o dilemă. Nu ştiu cum să aleg între femeia cu care te poţi îmbrăca la vreme răcoroasă, sau femeia care ajută la mumificare. Mai clar: „mi-am cheltuit sângele să o spăl de timp / să mă pot îmbrăca în ea, / să o iau ca pe un pulover / să mi se lipească de corp / ca o mască mortuară ”.

Imaginaţia autorului e câteodată pur şi simplu neostoită. Un exemplu: „sprijinită / în respiraţia mea / te-ai închis / ca un ac de siguranţă”.

Următoarele versuri îmi amintesc de cele populare (doine) şi de tehnologia de fabricaţie a armelor de foc. „de unde nu te-am atins / sângele tău curge sărat / de unde te-am atins / sângele-ţi curge răsucit”. Probabil că în cazul al doilea (al atingerii) sângele curge prin vene cu ghinturi, aşa cum sunt ţevile armelor de foc.

Interesant poetul acesta, care face dovada posibilităţilor infinite de exprimare pe care le posedă. E ca şi cum ar reintra pe o promiţătoare traiectorie poetică după ce, din când în când, pierde orientarea. Apreciez deosebit de mult versurile: „şi El a făcut poeţii noaptea / când / simţurile devin clopote / pentru cei ce ştiu / să nu doarmă”.

Îngustă trebuie

MFP organizează o nouă extragere a Loteriei bonurilor fiscale
Cutremur cu magnitudinea 8,2 în Pacific
METEO - Vremea în Maramureş pentru duminică, 19 august
O CARTE, DUMINICA: Balade engleze
FOTO - Peste 23.000 pachete cu țigări confiscate la frontiera de nord
Urmărit internațional căutat de autoritățile din Rusia, depistat în vama Petea
Minor în vârstă de 5 ani, ascuns de mamă sub bancheta unui microbuz pentru a ieşi ilegal din România
Sigheteanca Trifoi Mihaela Ioana a obținut Medalia de Bronz la Campionatul UE de Șah pentru copii
Andronescu: „Să ajungi de la 45% la 25% e inacceptabil. Putem avea un premier mai bun”
ERAU PUȘI PE BĂTAIE - Jandarmi cu indicativul de pe cască ascuns cu bandă izolatoare pentru a nu putea fi identificați
HANDBAL – CS Minaur învinge Univ. Cluj
Festivalul „Pentru mândra din Botiza”. Află programul concertelor
MODERNIZAREA TRANSPORTULUI PUBLIC în SIGHET – Maranord va achiziționa șapte autobuze electrice
FOTO - Paradă și spectacol de muzică și foc în prima zi de Festival „Aeternus Maramorosiensis” și „Floare de Colț”
De ce s-a prăbușit podul de la Genova. Prima ipoteză a anchetatorilor privind cauza dezastrului de pe podul Morandi
Simona Halep, în semifinale la Cincinnati (WTA)
METEO – Află cum va fi vremea în Maramureş, sâmbătă, 18 august 2018
Un pacient cu probleme cardiace, transportat din Sighet în Cluj cu elicopterul SMURD
METEO - Vremea în Maramureş pentru vineri, 17 august
Aretha Franklin a murit. Regina muzicii soul s-a stins la 76 de ani, după o lungă suferinţă
Întâlnirea cu fiii satului - Codicele de la Ieud
Cine este doctorița din Borșa care a jignit Diaspora într-o postare pe Facebook?
SĂCEL - Șase migranți ilegali din India, prinși de poliție
SIGHET - Cerere disperată a locuitorilor din cartierul Lazul Șesului pentru asfaltarea străzii. Răspunsul primarului: „Taci din gură!”, către o locuitoare din zonă
SIGHET - Circulație restricționată în weekend cu ocazia Festivalului Medieval și a Galei Folk
EFECTELE ÎNCĂLZIRII GLOBALE - Ce ne așteaptă în următorii 4 ani?
Elveţia şi Federaţia Rusă, preferate de firmele din Maramureş pentru exporturi
Primarul orașului Cavnic, Vladimir Petruț (PSD), cere demisia lui Liviu Dragnea și a Guvernului
Şase bombardiere ruseşti, interceptate în apropierea României de avioanele de luptă ale Royal Air Force
Madonna împlinește 60 de ani
Meciul Halep - Tomljanovic, întrerupt în ultimul set, din cauza ploii
METEO – Află cum va fi vremea în Maramureş joi, 16 august 2018
Democrația noastră hâdă
6.300 de someri in Maramures, la sfarsitul lui iulie 2018
TĂUȚII DE SUS – Un șofer a intrat cu mașina într-un cap de pod