O CARTE, DUMINICA: „Din istoria marilor idei etice şi pedagogice” de Nicolae Iuga
Știri Sighet247.ro: O CARTE, DUMINICA: „Din istoria marilor idei etice şi pedagogice” de Nicolae Iuga

„... avem posibilitatea de a face două tipuri de istorie: (i) [...] o istorie cu persoane pe post de personaje şi (ii) o istorie în care personajele nu sunt persoane, ci idei. Noi am ales aici cea din urmă variantă.” (Nicolae Iuga)

O CARTE, DUMINICA: „Din istoria  marilor idei etice şi pedagogice” de Nicolae Iuga O punere în temă succintă pentru cititor făcută de autorul cărţii premiate de Academia Română. De data aceasta „carte” e un cuvânt prea simplu. În varianta electronică pe care am citit-o (am savurat-o ar fi mai potrivit să spun) e trecută specificaţia „Compendiu”. Mie mi se pare că-i o „Enciclopedie”. În sprijinul afirmaţiei mele vine, din nou, dexonline, care spune că „enciclopedie” înseamnă şi o tratare sistematică a unor noţiuni dintr-un singur domeniu, pe probleme sau pe ramuri.

Profesorul univ. dr. Nicolae Iuga analizează ideile etice şi pedagogice care au frământat mintea omului de mai bine de două mii de ani. Pleacă, în lăudabilul său demers, de la concepţiile anticilor babilonieni, la „contemporanii” Thales, Solon, Pythagora, Platon şi alţii. Enciclopedia (repet, termenul mi se pare mult mai adecvat!) începe drumul său prin concepţiile pedagogice după ce suntem pregătiţi de dr. Iuga, care ne prezintă concepţia lui J.Fr. Herbart, care susţinea că Etica şi Psihologia sunt cele două componente ale Pedagogiei.

„Etica furnizează scopul educaţiei, adică virtutea (după Herbart), iar Psihologia va procura mijloacele şi metodele pentru atingerea acestui scop. În demersul nostru, noi vom împărtăşi acest principiu al lui Herbart, în sensul vom considera Etica şi Pedagogia ca fiind inseparabile, iar când ne vom referi sintetic la doctrina vreunui gânditor anume, vom prezenta mai întâi ideile etice şi apoi cele pedagogice.”

Ne spune autorul, care m-a pus într-o situaţie cu care nu m-am mai „intersectat” până acum. Dacă pentru comentariile mele nu mi-a fost niciodată greu să găsesc citatele cele mai potrivite, de data aceasta mi-a fost extrem de greu SĂ RENUNŢ la ceva! Atât de bine e concepută lucrarea, atât de închegat e tot textul, încât a sări peste anumite precizări ale autorului, îmi pare a fi o impietate. Cine ar putea, de exemplu, să nu dea întregul fragment din „Kalokagathon” ?
„Este un termen din greaca veche impus ca atare inclusiv în domeniul pedagogiei. Este un substantiv compus din kallos (frumuseţe), conjuncţia kai (şi) şi agathon (bunătate). Ca ideal al educaţiei din antichitatea clasică greacă, termenul enunţa ideea că omul trebuie să întrunească simultan două condiţii fundamentale, fizice şi morale, adică să fie frumos şi bun. Apoi Kalokagathonul a trecut din civilizaţia greacă veche în cea romană, unde a făcut carieră în formula perifrastică Mens sana in corpore sano, expresie celebră care a străbătut secolele şi civilizaţiile până în prezent. Formularea mens sana in corpore sano nu este propriu-zis un dicton sau un aforism şi, scoasă din context, pare deficientă sub raport gramatical. În realitate, la poetul latin Juvenal (aprox. 55 – 138 d. H.) este vorba de un fragment dintr-un vers care îndeamnă la rugăciune. Textual: „Să ne rugăm zeilor ca să ne dea o minte sănătoasă într-un corp sănătos!” Abia în acest fel expresia capătă un sens gramatical clar, iar amănuntul îşi are importanţa lui. Faptul că este un îndemn la rugăciune subliniază o dată mai mult caracterul său de aspiraţie către o stare armonioasă şi deplină de dezvoltare simultană a sufletului şi a trupului, caracterul de ideal pedagogic.”

Autorul reaminteşte că de la babilonieni avem împărţirea cercului în 360 de grade, săptămâna de şapte zile, denumite după numele unor zei-planete, de la greci (prin Pythagora) sistemul de numeraţie zecimal -inventat de egipteni - de unde avem şi geometria, dezvoltată de o serie de învăţaţi greci.

În încercarea de a găsi idealul în domeniu, concepţiile despre rolul educaţiei s-au schimbat peste secole. Neschimbată a rămas năzuinţa. Nicolae Iuga e de părere că „Idealul educaţiei presupune o concepţie profund etică nu asupra a ceea ce este omul ci asupra a ceea ce trebuie să fie omul. Deci, nu ce fel de om avem, ci ce fel de om trebuie să facem.”

Pentru că am amintit de Pythagora, dintre multele şi interesantele momente ale vieţii înţeleptului antic, am ales doar faptul că „este primul filosof din Grecia care, atunci când se referă la divinitate, nu foloseşte pluralul „zei” ci numai singularul „Zeu”, cu articol hotărât „Zeul”, ceea ce denotă prefigurarea unei concepţii monoteiste.”

Când vorbeşte despre alt mare gânditor al Antichităţii, Aristotel, autorul precizează că „Stagiritul pune mai presus de toate educaţia, respectiv puterea educaţiei. Oamenii care guvernează trebuie să fie educaţi să facă acele lucruri care fac posibilă forma de guvernământ în cauză. Tinerii oligarhi nu trebuie educaţi în lux, şi nici cei democraţi în ideea că libertatea constă în a face ceea ce vrei. Ca forme de guvernământ, regalitatea poate fi păstrată prin limitarea puterilor sale, lucru pus în practică la mai bine de două milenii după epoca în care a trăit Aristotel, în cadrul monarhiilor constituţionale.”

Tot Aristotel era de părere că educaţia trebuie să fie organizată de stat, să aibă caracter public.

În alt capitol al grandioasei sale lucrări, Nicolae Iuga prezintă învăţăturile lui Clement Alexandrinul, la care găsim conceptul de „stromata”, despre care aflăm: „În limba greacă „stromata” înseamnă ţesătură din materiale diferite, de culori diferite, scoarţă, covor. Cu privire la o carte, „stromata” poate însemna împletirea unor gânduri diferite, un amestec de conspecte şi reflecţii personale, modele şi idei care uneori se pot repeta, toate puse pe hârtie la modul rapsodic, fără o ordine prestabilită.”

Cu abilitatea-i filosofico-literară care-l caracterizează, autorul abordează o problemă care l-a preocupat – întrucâtva – şi pe Clement Alexandrinul, care s-a născut pe la 150 î.H.
„După cum susţin unii exegeţi contemporani, este posibil ca însuşi Clement să nu fi crezut cu adevărat în teoria plagiatului, dar să o fi folosit ca pe o

MFP organizează o nouă extragere a Loteriei bonurilor fiscale
Cutremur cu magnitudinea 8,2 în Pacific
METEO - Vremea în Maramureş pentru duminică, 19 august
O CARTE, DUMINICA: Balade engleze
FOTO - Peste 23.000 pachete cu țigări confiscate la frontiera de nord
Urmărit internațional căutat de autoritățile din Rusia, depistat în vama Petea
Minor în vârstă de 5 ani, ascuns de mamă sub bancheta unui microbuz pentru a ieşi ilegal din România
Sigheteanca Trifoi Mihaela Ioana a obținut Medalia de Bronz la Campionatul UE de Șah pentru copii
Andronescu: „Să ajungi de la 45% la 25% e inacceptabil. Putem avea un premier mai bun”
ERAU PUȘI PE BĂTAIE - Jandarmi cu indicativul de pe cască ascuns cu bandă izolatoare pentru a nu putea fi identificați
HANDBAL – CS Minaur învinge Univ. Cluj
Festivalul „Pentru mândra din Botiza”. Află programul concertelor
MODERNIZAREA TRANSPORTULUI PUBLIC în SIGHET – Maranord va achiziționa șapte autobuze electrice
FOTO - Paradă și spectacol de muzică și foc în prima zi de Festival „Aeternus Maramorosiensis” și „Floare de Colț”
De ce s-a prăbușit podul de la Genova. Prima ipoteză a anchetatorilor privind cauza dezastrului de pe podul Morandi
Simona Halep, în semifinale la Cincinnati (WTA)
METEO – Află cum va fi vremea în Maramureş, sâmbătă, 18 august 2018
Un pacient cu probleme cardiace, transportat din Sighet în Cluj cu elicopterul SMURD
METEO - Vremea în Maramureş pentru vineri, 17 august
Aretha Franklin a murit. Regina muzicii soul s-a stins la 76 de ani, după o lungă suferinţă
Întâlnirea cu fiii satului - Codicele de la Ieud
Cine este doctorița din Borșa care a jignit Diaspora într-o postare pe Facebook?
SĂCEL - Șase migranți ilegali din India, prinși de poliție
SIGHET - Cerere disperată a locuitorilor din cartierul Lazul Șesului pentru asfaltarea străzii. Răspunsul primarului: „Taci din gură!”, către o locuitoare din zonă
SIGHET - Circulație restricționată în weekend cu ocazia Festivalului Medieval și a Galei Folk
EFECTELE ÎNCĂLZIRII GLOBALE - Ce ne așteaptă în următorii 4 ani?
Elveţia şi Federaţia Rusă, preferate de firmele din Maramureş pentru exporturi
Primarul orașului Cavnic, Vladimir Petruț (PSD), cere demisia lui Liviu Dragnea și a Guvernului
Şase bombardiere ruseşti, interceptate în apropierea României de avioanele de luptă ale Royal Air Force
Madonna împlinește 60 de ani
Meciul Halep - Tomljanovic, întrerupt în ultimul set, din cauza ploii
METEO – Află cum va fi vremea în Maramureş joi, 16 august 2018
Democrația noastră hâdă
6.300 de someri in Maramures, la sfarsitul lui iulie 2018
TĂUȚII DE SUS – Un șofer a intrat cu mașina într-un cap de pod