Știri Sighet247.ro: O CARTE, DUMINICA: „Din istoria marilor idei etice şi pedagogice” de Nicolae Iuga

„... avem posibilitatea de a face două tipuri de istorie: (i) [...] o istorie cu persoane pe post de personaje şi (ii) o istorie în care personajele nu sunt persoane, ci idei. Noi am ales aici cea din urmă variantă.” (Nicolae Iuga)

O CARTE, DUMINICA: „Din istoria  marilor idei etice şi pedagogice” de Nicolae Iuga O punere în temă succintă pentru cititor făcută de autorul cărţii premiate de Academia Română. De data aceasta „carte” e un cuvânt prea simplu. În varianta electronică pe care am citit-o (am savurat-o ar fi mai potrivit să spun) e trecută specificaţia „Compendiu”. Mie mi se pare că-i o „Enciclopedie”. În sprijinul afirmaţiei mele vine, din nou, dexonline, care spune că „enciclopedie” înseamnă şi o tratare sistematică a unor noţiuni dintr-un singur domeniu, pe probleme sau pe ramuri.

Profesorul univ. dr. Nicolae Iuga analizează ideile etice şi pedagogice care au frământat mintea omului de mai bine de două mii de ani. Pleacă, în lăudabilul său demers, de la concepţiile anticilor babilonieni, la „contemporanii” Thales, Solon, Pythagora, Platon şi alţii. Enciclopedia (repet, termenul mi se pare mult mai adecvat!) începe drumul său prin concepţiile pedagogice după ce suntem pregătiţi de dr. Iuga, care ne prezintă concepţia lui J.Fr. Herbart, care susţinea că Etica şi Psihologia sunt cele două componente ale Pedagogiei.

„Etica furnizează scopul educaţiei, adică virtutea (după Herbart), iar Psihologia va procura mijloacele şi metodele pentru atingerea acestui scop. În demersul nostru, noi vom împărtăşi acest principiu al lui Herbart, în sensul vom considera Etica şi Pedagogia ca fiind inseparabile, iar când ne vom referi sintetic la doctrina vreunui gânditor anume, vom prezenta mai întâi ideile etice şi apoi cele pedagogice.”

Ne spune autorul, care m-a pus într-o situaţie cu care nu m-am mai „intersectat” până acum. Dacă pentru comentariile mele nu mi-a fost niciodată greu să găsesc citatele cele mai potrivite, de data aceasta mi-a fost extrem de greu SĂ RENUNŢ la ceva! Atât de bine e concepută lucrarea, atât de închegat e tot textul, încât a sări peste anumite precizări ale autorului, îmi pare a fi o impietate. Cine ar putea, de exemplu, să nu dea întregul fragment din „Kalokagathon” ?
„Este un termen din greaca veche impus ca atare inclusiv în domeniul pedagogiei. Este un substantiv compus din kallos (frumuseţe), conjuncţia kai (şi) şi agathon (bunătate). Ca ideal al educaţiei din antichitatea clasică greacă, termenul enunţa ideea că omul trebuie să întrunească simultan două condiţii fundamentale, fizice şi morale, adică să fie frumos şi bun. Apoi Kalokagathonul a trecut din civilizaţia greacă veche în cea romană, unde a făcut carieră în formula perifrastică Mens sana in corpore sano, expresie celebră care a străbătut secolele şi civilizaţiile până în prezent. Formularea mens sana in corpore sano nu este propriu-zis un dicton sau un aforism şi, scoasă din context, pare deficientă sub raport gramatical. În realitate, la poetul latin Juvenal (aprox. 55 – 138 d. H.) este vorba de un fragment dintr-un vers care îndeamnă la rugăciune. Textual: „Să ne rugăm zeilor ca să ne dea o minte sănătoasă într-un corp sănătos!” Abia în acest fel expresia capătă un sens gramatical clar, iar amănuntul îşi are importanţa lui. Faptul că este un îndemn la rugăciune subliniază o dată mai mult caracterul său de aspiraţie către o stare armonioasă şi deplină de dezvoltare simultană a sufletului şi a trupului, caracterul de ideal pedagogic.”

Autorul reaminteşte că de la babilonieni avem împărţirea cercului în 360 de grade, săptămâna de şapte zile, denumite după numele unor zei-planete, de la greci (prin Pythagora) sistemul de numeraţie zecimal -inventat de egipteni - de unde avem şi geometria, dezvoltată de o serie de învăţaţi greci.

În încercarea de a găsi idealul în domeniu, concepţiile despre rolul educaţiei s-au schimbat peste secole. Neschimbată a rămas năzuinţa. Nicolae Iuga e de părere că „Idealul educaţiei presupune o concepţie profund etică nu asupra a ceea ce este omul ci asupra a ceea ce trebuie să fie omul. Deci, nu ce fel de om avem, ci ce fel de om trebuie să facem.”

Pentru că am amintit de Pythagora, dintre multele şi interesantele momente ale vieţii înţeleptului antic, am ales doar faptul că „este primul filosof din Grecia care, atunci când se referă la divinitate, nu foloseşte pluralul „zei” ci numai singularul „Zeu”, cu articol hotărât „Zeul”, ceea ce denotă prefigurarea unei concepţii monoteiste.”

Când vorbeşte despre alt mare gânditor al Antichităţii, Aristotel, autorul precizează că „Stagiritul pune mai presus de toate educaţia, respectiv puterea educaţiei. Oamenii care guvernează trebuie să fie educaţi să facă acele lucruri care fac posibilă forma de guvernământ în cauză. Tinerii oligarhi nu trebuie educaţi în lux, şi nici cei democraţi în ideea că libertatea constă în a face ceea ce vrei. Ca forme de guvernământ, regalitatea poate fi păstrată prin limitarea puterilor sale, lucru pus în practică la mai bine de două milenii după epoca în care a trăit Aristotel, în cadrul monarhiilor constituţionale.”

Tot Aristotel era de părere că educaţia trebuie să fie organizată de stat, să aibă caracter public.

În alt capitol al grandioasei sale lucrări, Nicolae Iuga prezintă învăţăturile lui Clement Alexandrinul, la care găsim conceptul de „stromata”, despre care aflăm: „În limba greacă „stromata” înseamnă ţesătură din materiale diferite, de culori diferite, scoarţă, covor. Cu privire la o carte, „stromata” poate însemna împletirea unor gânduri diferite, un amestec de conspecte şi reflecţii personale, modele şi idei care uneori se pot repeta, toate puse pe hârtie la modul rapsodic, fără o ordine prestabilită.”

Cu abilitatea-i filosofico-literară care-l caracterizează, autorul abordează o problemă care l-a preocupat – întrucâtva – şi pe Clement Alexandrinul, care s-a născut pe la 150 î.H.
„După cum susţin unii exegeţi contemporani, este posibil ca însuşi Clement să nu fi crezut cu adevărat în teoria plagiatului, dar să o fi folosit ca pe o

Un nou arhiereu vicar pentru Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului
Crosul pentru bolnavii de epilepsie, cel mai mare eveniment caritabil al anului în Baia Mare
Accident grav cu doi răniți pe DN 1C, la intersecția spre Hideaga
A fost retipărită colecţia ziarului „Sfatul”, apărut la Sighet între decembrie 1918 – decembrie 1919
Bărbat reţinut de poliţişti pentru 24 de ore pentru comiterea infracţiunii de furt
Anchetă în jaful de la banca din Baia Mare. Poliţiştii au ridicat un scuter
FOTO & VIDEO - Descinderi la membrii unei rețele specializate în contrabanda cu țigări
METEO - Vremea în Maramureș pentru joi, 24 mai
FOTO - JAF la o bancă din Baia Mare. Doi indivizi au amenințat angajații cu pistolul și au furat 100000 lei
Maramureşenii adună semnături pentru înfiinţarea Poliţiei Animalelor
FOTO - Peste 14.000 de pachete de ţigări şi două autoturisme, confiscate de poliţiştii de frontieră
METEO - Vremea în Maramureș pentru miercuri, 23 mai
FOTO&VIDEO - Microbuz românesc implicat într-un accident cu 9 morţi, pe o șosea din Ungaria
SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII: „PREŢUIŢI LIBERTATEA!”
CENTRUL CULTURAL - FESTIVALUL DE DANS „CHRIS TEEN’ S”
Traian Băsescu denunță fuziunea cu UNPR, catalogând-o ca fiind „toxică”. Între timp UNPR-iștii continuă reorganizarea și alegerile în partid
Doi băimăreni bănuiţi de comiterea unei tâlhării, identificaţi şi reţinuţi de poliţişti
MARAMUREŞ - Copiii sunt transformați în contrabandiști de pe băncile școlii
PETROVA - Festivalul Nuntă Tradițională în  27-28 mai 2018
VIDEO - O cioară a distrus interiorul unui Logan, în Satu Mare
Sigiliu pe birourile din primăria Borşa. Angajaţii rămân în grevă pe termen nelimitat
METEO - Vremea în Maramureș pentru marți, 22 mai
Gunoaiele și sărăcia își fac de cap în România
Biroul primarului din Borşa a fost spart. Cine a demontat uşa şi ce a dispărut din încăpere
Mercedes căutat de autorităţile din Italia, descoperit în P.T.F. Petea
Țigări confiscate de polițiștii de frontieră înainte să ajungă pe piața neagră
Bărbat căutat de autorităţi, depistat la P.T.F. Petea
FOTO: IMPLICARE - Poliţiştii, aproape de copii, la Orăşelul Copiilor organizat la Sighetu Marmaţiei
METEO - Vremea în Maramureș pentru luni, 21 mai
SĂRBĂTOARE - Astăzi se prăznuiesc Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena
Din ce cauză s-a petrecut tragicul accident de la Jibou, în care patru tinere din Maramureș și-au pierdut viața
Începând de azi, şoferii cu ITP expirată rămân fără talon şi plăcuţe de înmatriculare
METEO - Vremea în Maramureș pentru duminică, 20 mai
SIGHET: INCONȘTIENȚĂ - Doi indivizi sparg ferestrele pe spațiul verde din fața blocului, fără să le pese de copiii care se joacă în zonă
GRĂDINA MORII - „Orășelul copiilor”, eveniment pentru cei mari și cei mici: demonstrații ale polițiștilor, pompierilor, medicilor și nu numai