Știri Sighet247.ro: O întâmplare bizară petrecută pe 15 ianuarie 2018, la sărbătorirea lui Mihai Eminescu în Transcarpatia, Ucraina

După cum se știe prea bine, în cursul anului trecut țara vecină (și, la ordin, prietenă) Ucraina a adoptat o Lege a Învățământului care reduce drastic învățământul în limba minorităților naționale, practic în perspectiva câtorva ani îl desființează cu desăvârșire.

O întâmplare bizară petrecută pe 15 ianuarie 2018, la sărbătorirea lui Mihai Eminescu în Transcarpatia, Ucraina E adevărat, această purificare etnico-lingvistică practicată de către Ucraina ca politică de stat este îndreptată în primul rând împotriva celor aprox. 15 milioane de ruși (numiți nu se știe de ce și „rusofoni”, chipurile nu ar fi chiar așa de ruși, ci numai vorbitori de limba rusă) din Estul Ucrainei, o treime din totalul de 45 de milioane de locuitori ai Ucrainei actuale, de aceea crima de genocid pe criterii etnice, care este condamnată peste tot în lume, aici se bucură de înalta aprobare și binecuvântare a USA (Uniunea Sovietică Ailaltă), via FuckUE. Victime colaterale ale acestei glosomahii sunt cei aproape o jumătate de milion de români și cei aproximativ o sută cincizeci de mii de maghiari care trăiasc încă în Ucraina. Toți ar urma să fie deznaționalizați prin școală și transformați în ucrainieni.

Pe de altă parte, și în România există o minoritate ucraineană de aproape cincizeci și una de mii de locuitori, potrivit rencesământului din anul 2011, deci aproape de zece ori mai puțini decât numărul total al românilor din Ucraina. În România, ucrainienii beneficiază de toate condițiile pentru afirmarea identității etnice și culturale proprii, mai exact vorbind de învățământ, au școli de toate gradele, inclusiv un liceu ucrainean la Sighet, purtând numele poetului lor național Taras Șevcenco, găzduit într-o clădire reprezentativă din centrul orașului și finanțat de către statul român. Și, la fel după cum se știe prea bine, în buna practică a relațiilor dintre state se procedează prin reciprocitate, fapt care l-a făcut pe președintele României Klaus Johannes să reacționeze în mod just și să refuze o întâlnire cu președintele Ucrainei, până când nu se reglementează situația învățământului în limba română din Ucraina într-un fel similar cu care este reglementată situația învățământului în limba ucraineană din România. Gândiți-vă ce s-ar întâmpla dacă, în condițiile în care statul ucrainean desființează școlile cu predare în limba minorităților naționale din Ucraina, să punem și noi problema desființării de exemplu a Liceului ucrainean din Sighet?

Am invocat aceste premise pentru a prezenta o serie de manevre politice oculte, prin care se încearcă desființarea liceului românesc „Mihai Eminescu” din orașul Solotvino din Transcarpatia, Ucraina, peste frontieră de la Sighetu Marmației. Să lăsăm, totuși, la o parte faptul că Liceul românesc

„Mihai Eminescu” din Solotvino funcționează într-un local modest și insuficient, mai mult cu sprijinul unei Asociații culturale private din România, că părinții elevilor români sunt lămuriți discret că copiii lor nu vor avea nici un viitor în Ucraina dacă învață la un liceu românesc, că dascălii de la acest liceu sunt șicanați și li se fac inspecții de pedepsire de către autoritățile din Învățământ regionale și centrale etc. Toate acestea sunt cumva de înțeles, atâta timp cât vin de la ucrainieni naționaliști, manipulați de către poliția lor politică.

Ceea ce ne-a determinat să punem pe hârtie aceste rânduri este o întâmplare cel puțin ciudată, petrecută de ziua lui Mihai Eminescu din acest an, 2018, în orașul Solotvino din Ucraina. Există aici un mic grup de indivizi greu de definit, care se cheamă pompos și nejustificat „Consulatul Românesc din Solotvino, Ucraina”, format din niște tovarăși foști și actuali sinecuriști, plătiți și acuma nu se știe de ce cu salarii grase de sinecuriști de către Ministerul Afacerilor Externe al României de la București. Zic greu de definit, pentru că nu știe nimeni cu ce se ocupă acest grup și pe ce fel de principii de „corectitudine politică” funcționează.

Mai concret, pe data de 15 ianuarie 2018, Asociația culturală privată din România despre care am vorbit mai sus a organizat omagierea poetului nostru național Mihai Eminescu în Transcarpatia, acolo unde era locul cel mai potrivit, anume la Liceul „Mihai Eminescu” din Solotvino. Au fost trimise invitații și la Consulatul românesc de la Solotvino, dar bunii români de aici, care au sediul Consulatului la câteva sute de metri de liceu, nu le-au dat curs. Ca să evite Liceul „Mihai Eminescu” din Solotvino, membrii Consulatului au sărbătorit nașterea lui Mihai Eminescu cu o zi mai devreme, adică duminică 14 ianuarie (lunea ei având probabil zi liberă), în satul vecin Biserica Albă, dând astfel populației românești din Transcarpatia un semnal puternic și clar că ei nu susțin învățământul în limba română din Ucraina. Dar atunci ce susțin? Pentru ce sunt plătiți de către MAE român de la București? Sau sunt plătiți și de către altcineva, se află sub vreo influență ocultă a unor servicii secrete străine? Au ceea ce se cheamă o „dublă comandă”? Și – ce părere are despre această întâmplare Ministerul Afacerilor Externe al României de la București?

Ce părere ai? Lasă mai jos un comentariu:

Modulul de comentarii se află în mentenanță. Vă rugăm reveniți. Ne cerem scuze.

Dacă dorești, lasă un comentariu cu contul tău de Facebook

Un bărbat s-a sinucis, aruncându-se în gol de pe Spitalul Județean Baia Mare
FOTO: Vișeu de Sus, Valea Vișeului, Siret și Vicovu de Sus - 7.300 pachete de țigări de contrabandă, confiscate
O maşină a lovit o barieră de securitate la Casa Albă
Mesajul filosofului Mihai Şora, după anunțul lui Tudorel Toader
Dana Grecu, căsătorită Chera, este însărcinată
RABLA 2018 – Ministrul Mediului anunţă valoarea ecobonusului la „Rabla Plus”. Și programul „Casa Verde” continuă
24 FEBRUARIE, SĂRBĂTOAREA IUBIRII LA ROMÂNI – Ce semnifică sărutul în acestă zi, dar şi zăpada zânelor
Andreea Tonciu, ADEVĂRUL despre DIVORȚ
Sediul PSD Cluj, atacat cu un cocktail Molotov
DEZBATERE INFORMATIVĂ - „Borșa unită împotriva violenței!”
Numărul deceselor din cauza gripei a ajuns la 51
Klaus Iohannis arată că NU există motive temeinice pentru REVOCAREA lui KOVESI
RUSCOVA și TÂRGU LĂPUȘ - Tăierile ilegale de material lemnos în atenţia poliţiştilor
Atenţie la cerşetori! O femeie din Poienile de sub Munte a fost furată de cerșetori
Amenzi de 37.000 lei și 6 permise și 15 certificate de înmatriculare retrase de poliţişti
Județul Maramureș și Regiunea Transcarpatia vor implementa proiecte transfrontaliere comune
SE CIRCULĂ ÎN CONDIŢII DE IARNĂ – Ninge în Pasul Prislop
Coroana de spini a lui Iisus este expusă la București
Ministrul Justiției a cerut revocarea din funcție a procurorului șef DNA, Laura Codruța Kovesi
FOTO - Intervenție promptă a Poliției rutiere din Sighet: Polițiștii au urmărit cu mașina și apoi pe jos un tânăr care a fugit de aceștia
NEPĂSARE – Bustul eroului Ioan Buteanu din Sighet se degradează pe zi ce trece
Strada Gării din Sighet, plină de gropi
VOLEI – Știința Explorări Baia Mare joacă în deplasare la Cluj
BORȘA și ȘOMCUTA MARE - Poliţiştii nu tolerează contrabanda cu tutun – patru dosare penale întocmite ieri
PETROVA - Percheziţie la locuinţa unei persoane bănuite de comiterea de infracţiuni la regimul armelor şi muniţiilor
EROU - Un poliţist din Baia Sprie a salvat viaţa unui OM
Ioan Stegerean și Ioan Pasere, primari de CINCI STELE ai Maramureșului
METEO - Ger siberian şi ninsori pentru sfârşitul săptămânii. Temperaturi de până la minus 18 grade Celsius
Elita șnapanilor postdecembriști
SIGHET - Expoziție de mărțișoare la Muzeul Etnografic
DOUĂ FETE AU AJUNS LA SPITAL în urma unei bătăi din fața unui liceu din Satu Mare
FOTO & VIDEO: ITPF SIGHET - 40.000 pachete cu ţigări de contrabandă, confiscate
CJ MARAMUREŞ – Legea achizițiilor publice discutată în prezența președintelui ANAP, Bogdan Pușcaș
BAIA MARE - Piromanul care și-a dat foc locuinței, cu soția și copiii înăuntru, reținut
O săptămână de producții artistice la Centrul Cultural Sighetu Marmației