Direcția de Sănătate Publică (DSP) a județului a făcut publice recent datele evaluării morbidității cronice prin dispensarizarea copiilor bolnavi cronici în colectivități de copii și tineri. Conform raportului DSP, din totalul de 24.864 copii și tineri investigați (creșe, preșcolari, elevi din clasele primare, gimnaziale și liceale), s-au depistat un număr de 3687 copii bolnavi cronici în anul școlar 2017-2018 (14.83%).

“La triajul epidemiologic efectuat la nivelul colectivităților de copii și de adolescenți, au fost efectuat un triaj la 135.834 de copii. La admisia și readmisia acestor grupe de copii în unitățile de învățămant, au fost depistate un număr de 1257 de cazuri, din care 792 au cazuri de pediculoză. Acest lucru reflectă admisia și readmisia copiiilor care provin din familii defavorizate sau care au un nivel de conștientizare a igienei corporale destul de deficitar. În ceea ce privește monitorizarea stării de sănătate a copiilor și tinerilor, prin examene medicale de bilanț în anul școlar 2017-2018, au fost examinați 10.896 copii, din care 5.511 fete și 5.385 băieți (preșcolari, elevii din clasele a-I-a, a-IV-a, a-VIII-a și a-XI-a, școala profesională și studenți din anul doi de studiu). Au fost depistați 2330 (1203 fete și 1127 băieți) subiecți cu dezvoltare fizică dizarmonică (21.38 %). Cu afecțiuni cronice au fost depistați un număr de 3761 (1891 fete și 1870 băieți) copii și tineri, reprezentand 34.52%. Aceste lucruri reflectă lipsa de activitate sportivă, lipsa de cultură și educație medicală sportivă, de mișcare, de reducere a numărului de ore de activități sportive în școli, în primul rand la nivelul ciclului primar, ca să nu mai discutăm de ciclul gimnazial sau liceal. Această dezvoltare dizarmonică se referă la starea de obezitate, la modificări de statură și poziționare a coloanei vertebrale, cat și a diminuării acuității vizuale”, a punctat directorul DSP Maramureș, dr. Rareș Pop.

Acesta a mai precizat că se încearcă, împreună cu ei de la ISJ, intervenția în școli cu acțiuni tematice pe fiecare posibilă patologie asociată acestor dezvoltări dizarmonice.

Tot anul trecut, în ceea ce privește evaluarea condițiilor igienico-sanitare în unitățile pentru ocrotirea, educarea și instruirea copiilor și tinerilor – școli și grădinițe – au fost evaluate 124 unități (65 din mediul urban și 59 din mediul rural).


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și