Tradiţia spune că începând cu Joia Mare, porţile raiului şi iadului sunt deschise. Sufletele morţilor vin prin locurile pe unde au trăit, apoi, în sâmbătă morţilor, se întorc în lumea de dincolo.

Pentru că sufletele celor adormiţi să fie împăcate şi liniştite, se fac pomeni. Mormintele sunt curăţate şi, în unele zone, împodobite cu ramuri de tei sau nuc.

De ziua Moşilor de Vară se obişnuieşte ca oamenii să împartă oale pentru ca cei trecuţi în nefiinţă să aibă din ce bea apă. În unele zone, credincioşii presară pe drumul spre Biserică plante mirositoare, ce simbolizează drumul spiritelor spre locul de unde au plecat.

Tradiţia spune că la Moşii de Vară toţi morţii se duc pe Valea cu Dor. Acolo, găsesc bucatele împărţite de cei dragi, care sunt în viaţă. Cei care nun găsesc pomană se retrag trişti în mormânt ţinând în braţe crengi cu flori de tei.

Una dintre cele mai cunoscute superstiţii spune că, de Moşii de Vară, nu este voie să dormi afară, să nu mergi fie la răspântii, fie la fântână deoarece în Joia Mare bântuie morţii, potrivit calendarulortodox.ro.

Tot în această zi se duc la biserică crengi de tei şi frunze de nuc, pe care preoţii le sfinţesc iar mai apoi creştinii le pun la icoană sau la streaşina casei pentru că spiritele rele să ocolească gospodăria. Mai mult, în popor se crede că teiul sfinţit poate vindeca surzenia.

Mai mult, femeile nu trebuie să toarcă în această zi deoarece colacii daţi pentru pomenirea morţilor se întorc. Nici lăturile nu se aruncă în această zi, deoarece pot ajunge în gura morţilor de afară, iar ei se pot răzbuna.

Din acelaşi motiv oamenii nu au voie să măture în această zi. Iar dacă vrei ca asupra ta să nu se abată furtuni sau pierderi, din primul fel de mâncare pe care îl găteşti în această zi trebuie să dai pomană celor nevoiaşi. Oamenii dau de pomană şi ceapă sau usturoi verde, pentru ca grădina lor să rodească.

Dacă în ziua Moşilor de Vară oamenii scot apă din fântână, aceştia lasă un bănuţ pentru apa celor morţi. Tot ceea ce dai de pomană trebuie să fie nou şi proaspăt.

Se spune că dacă arunci afară o crenguţă de tei sfinţit în timpul ploii, aceasta va înceta. Mai mult, în trecut se credea că femeile care muncesc în această zi vor avea mâinile amorţite. Nu în ultimul rând, dacă în ziua Moşilor de Vară plouă înseamnă că anul va fi unul mănos.


Preluare: ActualMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și