În luna iunie, la SJUBM, o echipă de medici alcătuită din dr. Pop Călin, dr. Cozma Gabriela, împreună cu reputatul Proctor – Conf. Dr. Gianmarco De Donato de la Spitalul Universitar Siena din Italia, a efectuat alte două intervenții de EVAR - reparare Endovasculară a unor anevrisme aortice abdominale de mari dimensiuni cu iminență de ruptură. Complexitatea cazurilor a fost dată de faptul că unul dintre cei doi pacienți mai fusese operat pe axul arterial al membrului inferior, iar celălalt era sechelar de infarct miocardic, necesitând preprocedural implantarea a 2 stenturi coronariene. Ambele proceduri au decurs fără complicații, reușindu-se sigilarea completă a anevrismelor.

De asemenea, toate procedurile s-au efectuat cu anestezie locală, iar hemostaza s-a efectuat percutan cu succes. Pacienții sunt în stare bună, fiind externați câteva zile mai târziu.

Procedurile EVAR (Endovascular Aneurysm Repair) reprezintă un set de protocoale și directive utilizate în chirurgia vasculară pentru a repara anevrismele aortice abdominale (AAA) utilizând abordul endovascular. Această procedură minim invazivă implică inserarea unui stent metalic sau alte dispozitive de fixare în interiorul aortei pentru a consolida peretele arterei și a preveni ruperea anevrismului. Aceste proceduri au demonstrat rezultate semnificativ mai bune în comparație cu intervențiile chirurgicale clasice deschise pentru tratamentul anevrismelor aortice abdominale. Ele reduc riscul de complicații, precum sângerarea și infecțiile, și necesită perioade de recuperare mai scurte. Pacienții pot reveni mai rapid la activitățile lor normale și pot avea o calitate mai bună a vieții.

Echipa medicală a fost compusă din Proctor – Conf. Dr. Gianmarco De Donato de la Spitalul Universitar Siena din Italia, Dr. Filip Dan Florin – operator principal; Dr. Kozma Gabriela - Coordonator LACCI; Asistenții medicali din cadrul LACCI: Pinte Viorel, Herta Aurica, Mocanașu Loredana, But Ovidiu, Oarga Olga – registrator medical; Covaciu Mihaela – îngrijitor.

Până în prezent, în cadrul SJU Baia Mare s-au efectuat, cu succes, 27 cazuri EVAR.

În secția Cardiologie Intervențională din cadrul Spitalului Județean de Urgență Baia Mare s-a născut un veritabil parteneriat activ și dedicat pacientului, între medici, autorități și comunitate, fiecare parte contribuind semnificativ la reușitele din ultima perioadă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și