Ceasurile trebuie date cu o oră înapoi la trecerea la ora de iarnă 2021

În România există două schimbări de oră într-un an: în martie și în octombrie.

Țările europene au adoptat acest sistem de ora de vară – ora de iarnă secolul trecut, cu scopul de a utiliza la maximum lumina în serile de vară și în diminețile de iarnă, fiind constatată necesitatea acesteia în mai multe sectoare de activitate, precum agricultura.

Ora de iarnă 2021: Ceasurile trebuie date cu o oră înapoi

România trece la ora de iarnă în ultimul weekend din octombrie. Astfel, duminică, 31 octombrie, ora 04:00 va deveni ora 03:00, ceea ce înseamnă că în acea zi vom dormi cu o oră mai mult.

Ceasurile vor trebui setate cu o oră înapoi. Ziua în care trecem la ora de iarnă este cea mai lungă zi din an, aceasta având 25 de ore în loc de 24.

Trecerea la ora de iarnă se face la aproximativ o lună după echinocțiul de toamnă, care a avut loc la 22 septembrie și care a marcat finalul oficial al verii și începutul toamnei astronomice.

Ora de iarnă este ora legală oficială standard şi este legată de conceptul de oră astronomică, folosită în mod normal în majoritatea țărilor sau teritoriilor, în special în emisfera nordică.

Aceasta acoperă calendaristic, de obicei, perioada cuprinsă între lunile octombrie a unui an și aprilie a anului următor.

Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărui scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră.

Ora de iarnă: De ce a fost introdus acest tip de orar

Cel care a gândit prima dată ca posibilă introducerea acestui tip de orar convenţional a fost un neo – zeelandez, Hudson în, anul 1898.

Nu toate ţările folosesc în acest moment ora de vară, ci doar 70 de ţări din întreaga lume.

În plus, nu toate ţările au aceleaşi perioade pentru schimbarea orei de vară.

Ora de vară şi ora de iarnă au un rol important în calculele astrologice.

Ora de vară a fost reintrodusă în anul 1979 şi recalculată în 1997, dar a funcţionat şi la mijlocul secolului XX.

În programele de astrologie, ora de vara apare sub numele „Daylight Saving”.

Modificarea fusului orar, prin revenirea la ora oficială, GMT, se face din raţiuni ce ţin şi în cazul schimbării orei de vară.

Trecerea la ora de vară era necesară pentru adaptarea programului de muncă la condiţiile de lumină naturală, care vara se găseşte în abundenţă.

Astfel, schimbarea orei la începutul iernii, nuface decât să se revenă la ora oficială mondială.


Preluare: Alba24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și