Realizatorii studiului atrag atenția că vopselele de ouă conțin între cinci și șapte E-uri, dar sunt unele care pot conține chiar și 10 substanțe cu potențial nociv.

Din punct de vedere al gramajului și al capacității de vopsire, produsele studiate s-au găsit sub formă de vopsea lichidă, vopsea praf sau gel, iar cantitățile au fost cuprinse între cinci și 20 de grame. Pentru studiul din 2015, au fost luate în calcul numai vopsele de cinci, respectiv șapte grame, care au capacitatea de a vopsi între 10 și 100 de ouă. „Remarcăm faptul că în 2018, cu numai 16 g de vopsea, putem vopsi 100 de ouă, însă vopseaua respectivă conține 10 aditivi”, se arată în studiul realizat de InfoCons.

Din punctul de vedere al numărului de aditivi, media cea mai ridicată a aditivilor în studiul din 2016 se menține și în 2018, respectiv cinci (aditivi, n.r.), după ce, în 2015 a fost de 3 aditivi/produs.

Tot mai multe E-uri în vopselele pentru ouă

Numărul cel mai mare de aditivi alimentari prezenți într-un singur produs este de 10 și a fost găsit în cinci vopsele diferite, potrivit studiului din 2016. Două dintre cele cinci produse cu câte 10 aditivi au păstrat același număr de substanțe chimice și au fost găsite în studiul din 2018. La polul opus, un produs care conținea 10 aditivi în 2016 a fost identificat cu o cifră mai scăzută în 2018. În 2015, maxima a fost de șapte aditivi într-un singur produs.

Aproape 50% din produsele studiate au avut în componență cel puțin cinci aditivi alimentari, iar numărul tipurilor de aditivi folosiți este cu șase mai mare decât în 2016. În 2015 au fost găsite doar 10 tipuri de aditivi, pentru ca în 2016, numărul acestor tipuri de aditivi să crească cu 60% în 2016.

Cei mai uitilizați aditivi alimentari au fost :

–acidul lactic (E270), găsit în 31 de produse – 60.37%.

–azorubina (E122), găsită în 31 de produse – 60.37%.

–albastru briliant FCF (E133), găsit în 27 de produse – 50.94%

–acidul citric (E330), găsit în 26 de produse – 49.05%

–tartrazina (E102), găsită în 26 de produse – 49.05%

„Vopseaua de ouă este o substanță care de cele mai multe ori poate fi ingerată de noi, de copii noștri prin transfer în momentul în care decojim ouăle. Este foarte important sa citim etichetele produselor și să ne gândim că în coșul pentru sărbători în care regăsim oua, cozonaci, vin, se regăsește și vopseaua de ouă. Găsim în comerț vopsea de ouă chiar și cu 10 E-uri”, a spus Sorin Mierlea, președintele InfoCons, în studiul citat. De asemenea, el a arătat că vopseaua folosită la colorarea ouălor de Paște ajunge foarte ușor și în ouă, de unde este ingerată. El a mai făcut recomandări precum citirea cu atenție a etichetelor produselor, pentru ca, în momentul în care găsim un aditiv pe o etichetă, să fim atenți să nu îl mai găsim și în alte alimente pe care le vom pune pe masă. Explicația este aceea că acești aditivi, în cantități mici, nu dăunează sănătății, însă dacă îi găsim în mai multe produse la o masă, ar putea începe să aibă efecte negative asupra sănătății noastre.

Consumatorii, în general nu se uită cu mare atenție la conținutul pachetelor cu vopsea de ouă. „M-am gândit că nu pot fi foarte naturale, dar, având în vedere că le folosim doar o dată pe an, nu cred că ar putea fi periculos. În general, mă uit pe etichete în special la produsele pentru copii”, spune Margareta, o băimăreancă de 36 de ani.

Vopsele de ouă naturale, încă mai sunt la mare căutare

Există și soluții naturale pentru vopsitul ouălor. Astfel, folosind coji de ceapă, varză roșie sau sfeclă, ouăle pentru Paște pot avea diferite culori, fără să mai folosim vopsele cu potențial dăunător. „Când eram mică, acasă vopseam ouăle în coji de ceapă, pe care le puneam la fiert într-o cratiță. Puneam ouăle fierte într-un dres pe care nu-l mai foloseam și, pentru a obține model, lipeam pe ou diferite frunze. Apoi le puneam la fiert în apa cu cojile de ceapă și căpătau o culoare roșiatică deosebită, cu modele de diferite frunze”, spune Ana, o băimăreancă de 50 de ani. „Eu am mai auzit despre vopselele de ouă că ar avea din ce în ce mai multe chimicale și de câțiva ani am revenit la metoda învățată acasă, la țară”, mai spune ea. De asemenea, varza roșie sau sfecla mai pot fi folosite ca și coloranți naturali pentru ouăle de Paște.

Articol scris de: Angela Sabău


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și