Există însă un proverb care zice ceva despre omul cu și fără școală, pe care nu îl vom reproduce aici, însă care se adeverește 100%. Și anume, omul care încearcă să se dea cult când nu este, nu face altceva decât să devină penibil.

Ovidiu Nemeș, vrând să arate cât de cult este, a postat câteva poze pe contul său de FaceBOOK, avându-l în centrul atenției, bineînțels, pe EL, marele TIR-ist. Dar de această dată vorbim de un TIR-ist care se dă cult.

Ca orice om cult, dl. Nemeș nu putea să scrie pe pagina sa de FaceBOOK că Festivalul Internațional de poezie a ajuns la ediția cu numărul 40, folosind cifre arabe. Un om cult scrie cu ajutorul numerelor romane. Așa că Nemeș a dat următorul titlu albumului său cu pozele de la Festival: „Festivalul internațional de poezie de la Sighet la a LX-a ediție”.

Nivelul de cultură acumulat în Franța, la cutii probabil, nu este suficient pentru a-l feri pe Nemeș de a se face de râs. LX în numere romane înseamnă 60. Numărul 40 în sistemul roman se notează cu XL. Pentru a înțelege și TIR-istul nostru am să explic: XL = 50 - 10, adică 40. LX = 50 + 10, adică 60.

Mi-e greu să cred că Nemeș a știut eronat că ar fi vorba de Ediția cu numărul 60 a Festivalului. Varianta sigură este că Ovidiu Nemeș habar nu are de numerele romane și a pus la plesneală niște X-uri și L-uri, da de or ieși cum trebuie. Bine că nu a confundat numerele romane cu un joc de X și 0.

Nu este o rușine să nu ai școală sau cultură multă. Este însă o rușine să pretinzi a fi cult când nu e cazul. Mai bine ar asculta dl. Nemeș o manea că îi șade mai bine decât să facă pe cultul. Nu de alta, dar devine penibil.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și