Potrivit oficialului, acciza totală la ţigarete creşte cu 1% de la 1 iunie 2016 şi cu câte 2% pe an până în 2022, începând cu anul viitor. La alte produse din tutun precum ţigările încălzite tutun fin destinat rulării de ţigarete, alte tutunuri de fumat, acciza creşte cu 2% de la 1 ianuarie 2018, urmând ca majorarea să se menţină până în 2022 inclusiv.

Modificările se vor face în Parlament prin amendarea OUG 3/2017, aflată acum la Comisia de Buget Finanţe a Camerei Deputaţilor, în faza de raport. De asemenea, modificările sunt cuprinse în Raportul de Convergenţă aprobat vineri de Guvern şi care va fi trimis Comisiei Europene.

Potrivit aceleași surse, oficialii ministerului de Finanțe au negociat cu marii companii din industria de tutun un calendar de majorare a accizei cu câte 2% pe an până în 2022.



Majorarea accizei cu un procent va face ca valoarea acesteia să urce la 439,94 lei/1.000 de țigarete, de la 435,58 de lei/1.000 de țigarete. Și cum Finanațele au de gând ca această majorare se fie cu 2 procente în fiecare an, acciza va fi de 448,74 lei/1000 de țigarete, în 2018, în 2019 urmând să urce la 457,71 lei pe mia de țigarete.

Totodată, aceasta va urca la 466,86 lei/1000 de țigarete, în 2020, iar un an mai târziu va ajunge la 476,20 lei/mia de țigarete, dacă planul Guvernului va rămâne în picioare până atunci. Astfel că, prețul unui pachet de țigări ar urmă să crească cu un leu până la finele acestui plan (2021).

Contrabanda este pe val

În continuare în punctele cheie publice din marile orașe contrabanda de țigarete se desfășoară fără nici un stres. Astfel că dacă, în București în marile piețe pachetul de țăgări de contrabandă se vinde cu 8 lei, în gara din Constanța, dacă negociezi la sânge reușești să-l scoți și la 7 lei, dar va trebui să cumperi un carton întreg.

Și în timp ce, ultimele studii ale Novel Research arată că nivelul contrabandei cu țigarete a scăzut în martie față de ianuarie, producători din acest domeniu se tem. „Această scădere salutară ar putea fi temporară și urmată de o creștere abruptă, fără precedent, a pieței negre. În condițiile în care cele cincisprezece scanere ale Vămii nu funcționează din diverse motive, iar echipele mobile, reînființate de curând, nu sunt suficiente, câinii special instruiți pentru depistarea țigaretelor ilegale rămân în continuare cel mai eficient mijloc de luptă împotriva contrabandei”, Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova și Bulgaria.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier. În 2015, companiile de tutun au virat la buget circa 3 miliarde de euro, însemnând accize, TVA, taxe și contribuții. Suma reprezintă aproape 2% din PIB, sau echivalentul a 12,5% din totalul veniturilor bugetare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și