Simpatic pamfletul apărut pe www.sighet247.ro („BREAKING NEWS - Primarul Clujului, Emil Boc, l-a sunat aseară pe primarul Sighetului, Vasile Moldovan. Află motivul!″) !
Pentru că Andrei Pop (autorul articolului) nu „ṣtie″ ce i-a răspuns Vasile Moldovan lui Emil Boc, profit de oportunitatea mult visată de a mă fi aflat în momentul discuţiei telefonice, chiar lângă biroul primarului din Sighet, cu urechea lipită de peretele comun al celor două încăperi. Una mai mare, alta...
Aṣadar, mergem cu gluma propusă de Andrei Pop ṣi să ne imaginăm răspunsul primarului din Sighet la rugăminţile fierbinţi ale primarului unei localităţi care poate găzdui într-un cartier tot Sighetul, indiferent de unde i-am socoti hotarele multisecularului municipiu maramureṣean.
Dacă ne luăm după indicatoare, Sighetul ar începe din Vadul Izei, imediat ce treci podul care leagă, peste apă, cele două localităţi de pe Valea Izei. Oricât de lung ṣi de lat ar fi Sighetul, sau de scurt ṣi de îngust (percepţia fiecăruia), iată ce-am „auzit″ din camera apropiată biroului Numărului Unu al Sighetului.
Vasile Moldovan ṣi-a cerut scuze că „Eternul Maramureṣ″ a eclipsat profund mult mai puţin cunoscutul pe plan naţional ṣi internaţional festival numit „Untold″, la care vin „doar″ câteva zeci de mii de oameni în fiecare an, din toată lumea. Comparativ, Sighetul stă muuult mai bine. În cele două zile de eternitate maramureṣeană, au fost, numărându-i pe unii de mai multe ori, câteva mii de participanţi la eveniment. Nu multe.
Primarul Sighetului i-a amintit omologului clujean că lumea vine mai uṣor la/spre ce cunoaṣte din start, scris în limba strămoṣească. Toată lumea ṣtie ce înseamnă „etern″ ṣi ce înseamnă, ce este ṣi ce va fi (că de-aia-i etern!) Maramureṣul! Festivalul de la Cluj are un nume mai ciudat. Poate unii se gândesc, citind exact aṣa cum se scrie, să fie ceva de genul „un told″, cu pluralul „doi (sau câţi vor ei să fie) tolzi″ ? Ce poate fi „toldul″, asta e deja o altă enigmă a omenirii. Dacă luăm cuvântul întreg, „Untold″ înseamnă ceva doar pentru cei care au un mic habar de engleză. Festivalul de la Sighet nu suferă de asemenea sincope interpretative. Ştie omul, doar uitându-se la titlu, unde se duce ṣi ce se aṣteaptă să vadă acolo.
Aṣadar, „supărarea″ primarului Boc e justificată.
O explicaţie a năvălirii buluc de la Cluj la Sighetu Marmaţiei este nevoia de adrenalină, de senzaţii tari, poate nemaitrăite de persoanele degrabă fugite de la „Untold″ ṣi ajunse la „Eternul Maramureṣ″, în toiul bătăliilor medievale, a muzicii de secol XXI ṣi a mâncărurilor eterne ca Maramureṣul ṣi care fac tot omul îndestulat ṣi fericit. Şi uṣurat la buzunare.
Omul, cât o fi el de bine cocoţat în fruntea regnului animal, are ṣi el niṣte etape ale existenţei diurne ṣi nocturne, când o parte din berea acumulată sau micii eternei Românii trebuie „lăsaţi″ prin anumite locuri, special amenajate. Vorba aia: nimeni nu scapă de asemenea neplăceri, pe care la început omul le suportă strângând din dinţi, apoi gândindu-se la altceva, culminând totul cu identificarea primului pom izbăvitor de necaz.
Adrenalina la Sighet este dată de timpul necesar până la găsirea pomului salvator. Că de mers în locurile special amenajate dimprejurul scenei pentru uṣurarea de...adrenalină, n-am ce spune. Chiar n-am.
Poate că spectatorii „Untold″-ului au vrut să vadă niṣte construcţii după atacul cu ghiulele din piatră al vrăjmaṣilor, cum era pe vremea Evului Mediu. Şi dorinţa le-a fost îndeplinită. S-au uitat la cinematograful din centru ṣi au înţeles cum a fost atunci. Sau poate au purces în necunoscut ṣi s-au plimbat puţin pe aleea de la piaţă.
Probabil că vizitatorii n-au înţeles de ce acum e ca atunci, sau mai rău ca atunci. N-au înţeles de ce cad singuri pereţii în plin secol XXI, pe câtă vreme cu niṣte sute de ani mai înainte, cădeau doar dacă era asediu asupra lor.
Din Cluj la Sighetu Marmaţiei, direct ṣi în graba mare de la „Untold″ la „Eternul Maramureṣ″ ṣi pentru a călca cu propriile picioare prin partea neasfaltată (să zicem nepietruită) a Sighetului, rămas în conservare pe alocuri pentru ca tot omul să răsufle uṣurat că trăieṣte în epoca asfaltului deformabil, pe care el sau maṣina lui au ocazia să circule.
Emil Boc, exasperat de succesul festivalului nostru pe alocuri cu iz medieval, „i-a cerut lui Moldovan să nu mai organizeze pe viitor festivaluri în Sighet care să se suprapună cu „Untold” – scrie pe sighet247.
Aici deja apare o mare problemă. Când să aibă loc festivalul medieval (pe alocuri) de la Sighet? Mai e puţin ṣi din 5 septembrie începe Concursul Internaţional „George Enescu″.
Premiile Oscar s-au decernat pe la sfârṣitul lunii martie. Fiecare lună a anului are câte ceva artistic în program. Păi Festivalul Medieval sighetean când să fie pus fără a deranja pe alţii, din România sau din întreg Mapamondul?
Greu de luat o decizie... Emil Boc ṣi Vasile Moldovan fac parte din două partide care se înţeleg pentru că se află la guvernare. Nu se poate spune că înţelegându-se de când se stiu, acum guvernează împreună. Nevoia le-a unit ṣi pe noi ne-a ... Na! Nu găsesc o rimă potrivită!...
Tot ascultând discuţia emanată prin peretele despărţitor, la un moment dat sonorul a fost dat la minim. Ceea ce voi spune în continuare, e doar presupunerea mea (ca tot ceea ce aţi citit în acest articol).
Se făcea că Emil Boc se ruga de Vasile Moldovan să-l lase să viziteze Sighetul, ca să facă ṣi el la Cluj ce-i pe la Sighet.
Să facă, sau să nu facă ?...