Conform oficialilor NASA, cei 7 astronauţi aflaţi la bord (doi ruşi, un japonez, un francez şi trei astronauţi ai NASA) nu au fost în pericol în niciun moment. Incidentul a decalat programul NASA: capsula CST-100 Starliner a Boeing va ajunge la Staţia Spaţială Internaţională pe 3 august.

Incidentul s-a produs la 3 ore după ce modulul Nauka al ruşilor s-a cuplat la Staţia Spaţială Internaţională, asta în timp ce centrul de control de la Moscova opera proceduri de "reconfigurare şi ajustare" post-cuplare. Propulsoarele au pornit fără vreo explicaţie logică sau tehnică şi a scos ISS de pe orbita sa, la 400 de kilometri altitudine. Primii care au observat anomalia au fost cei de la sol, la 15 minute de la producerea ei. Potrivit lui Joel Montalbano, manager al programului spațial al NASA, a durat 45 de minute pentru ISS să fie repusă pe orbită.

Staţia Spaţială Internaţională a fost redresată prin activarea propulsoarelor unui alt modul cuplat la ISS. Concomitent cu această operaţiune s-a lucrat şi la oprirea propulsoarelor modului rusesc. Dacă centrele de control de la sol nu ar fi reuşit redresarea ISS, cei 7 astronauţi se puteau salva folosind o capsulă SpaceX, cuplată la Staţia Spaţială Internaţională tocmai pentru a folosi pe post de "barcă de salvare" în cazul unor astfel de evenimente neprevăzute.

Reprezentanţii NASA au declarat că deocamdată nu ştiu ce a produs auto-aprinderea propulsoarelor modulului rusesc. De partea cealaltă, Roscosmos, echivalentul rusescu al NASA, a precizat că au existat probleme cu modulul Nauka încă de la lansarea de săptămâna trecută.


Preluare: observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și