Din cauza coronavirusului dar și din cauza temerilor legate de securitate, această vizită reprezintă cea mai „periculoasă” călătorie a Papei Francisc. În vârstă de 84 de ani, suveranul pontif a insistat să efectueze această călătorie pe care a numit-o o „datorie”.

„Este o călătorie emblematică și este o datorie pe care o am față de o țară care a fost martirizată atâta vreme”, a spus Papa. El a adăugat că irakienii creștini „nu mai pot fi dezamăgiți a doua oară”, făcând referire la o călătorie planificată dar anulată a Papei Ioan Paul al II-lea, din 1999. Atunci, discuțiile între Vatican și liderul irakian de atunci, Saddam Hussein, au eșuat.

Papa vine în Irak pentru a oferi sprijin comunității creștine foarte mici din țară, o comunitate care s-a micșorat din ce în ce mai mult în ultimii ani în condițiile instabilității generalizate din această regiune a Orientului Mijlociu. De asemenea, Papa va lucra și la comunicarea și dialogul inter-religios.

În cele două decenii de la anularea vizitei Papei Ioan Paul al II-lea, comunitatea creștină din Irak, una dintre cele mai vechi din lume, a scăzut de la 1,4 milioane de membri, la aproximativ 250.000, adică mai puțin de 1% din populație.

În jur de 10.000 de soldați irakieni au fost desfășurați pentru a îl proteja pe Papa Francisc.


Preluare: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și