Suveranul Pontif a fost întâmpinat la sosirea la sediul PE din Strasbourg de președintele legislativului comunitar, Martin Schulz.

Papa Francisc a început marți la Strasbourg o vizită de doar patru ore la instituțiile europene, cea mai scurtă vizită în străinătate a unui papă.

După discursul din Parlamentul European, papa se va deplasa la Consiliul Europei.

Mai mulți lideri politici din Parlamentul European (PE) au văzut marți, în discursul susținut de Papa Francisc în fața parlamentarilor europeni, la Strasbourg, un îndemn la trezirea Europei în scopul apărării demnității umane, însă unii au subliniat că ar trebui să se treacă la acțiuni concrete, informează agenția de presă AFP.

În discursul său, Papa a îndemnat la trezirea Europei. Va trebui să rezistăm tentației egoismului și să-i dăm Europei un nou început, care să fie fondat înainte de toate pe valori și idei, nu pe bani și economie, a declarat liderul grupului politic PPE, germanul Manfred Weber.

„Acesta este un mesaj al adevărului care trebuie să trezească Europa”, a comentat, la rândul său, președintele grupului socialist, italianul Gianni Pittella, care a văzut în declarațiile Papei „pasaje foarte dure și severe”, însă destinate să „trezească Europa în ceea ce privește misiunea sa inițială, cea mai importantă: să plaseze în centrul acțiunilor sale demnitatea umană și drepturile fundamentale”.

În opinia ecologistului francez Jose Bove, „în ceea ce privește tineretul și șomajul, imigrația, ecologia, mesajul (Papei) a fost clar: Europa trebuie să preia inițiativa și să nu adoarmă”. În același timp, și-a exprimat regretul Bove, deputații europeni au uneori o atitudine paradoxală, chiar ipocrită: ei îl aplaudă pe Papa atunci când Înaltul Suveran vorbește despre valorile demnității umane, însă atunci când este vorba de a atrage voturile lor pentru „consecințele sociale, de mediu sau economice, nu mai există nimeni” (pentru a susține aceste cauze).

La extrema dreaptă, președintele Frontului Național Francez, Marine Le Pen, a recunoscut că discursul Papei Francisc „a rezonat într-un mod extrem de agreabil auzului” său. Le Pen a salutat atașamentul marcat al Papei la cauzele imigrației, ceea ce este extrem de just și acuzațiile destul de dure la adresa ultraliberalismului. În schimb, tatăl Marinei Le Len, Jean-Marie Le Pen, și el eurodeputat, a deplâns faptul că Papa este în favoarea „intrării masive de imigranți” în Europa.

Câțiva deputați de extremă stânga au decis să boicoteze discursul Papei, în special cei din rândurile europarlamentarilor spanioli, dar și francezul Jean-Luc Melenchon. „Nicio autoritate religioasă nu-și are locul într-o incintă parlamentară. El a venit să monologheze și să ne administreze o predică, iar noi nu am avut dreptul la cuvânt”, a declarat Melenchon în fața jurnaliștilor.

Papa Francisc a fost „aplaudat de ipocriți, care au aclamat faptul că ar trebui distribuite ajutoare alimentare, în condițiile în care ei doresc contrariul”, a spus Jean-Luc Melenchon, care a deplâns „un festival al ipocriziei”. Suveranul Pontif „a evocat soarta tristă a imigranților și faptul că Marea Mediterană nu trebuie să fie un cimitir”, însă „au aplaudat chiar cei care organizează cimitirul”, a mai subliniat Melenchon.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și