Lentilele de contact, sunt, dupa cum poate stii deja, articole optice destinate pacientilor diagnosticati cu afectiuni oculare frecvente, cum ar fi miopia sau hipermetropia, dar si afectiuni oculare care se instaleaza pe fondul inceputului procesului ireversibil de imbatranire a organismului, adica presbiopia.

Alegerea tipului potrivit de lentile de contact are la baza o suma de criterii extrem de riguroase, care unt legate de asigurarea corectarii problemei de vedere cu care te confrunti. Denumiti si parametri ai lentilelor de contact, aceste criterii fundamentale sunt:

- puterea optica a lentilei, denumita medical, dioptrie
- raza de curbura
- materialul de fabricatie si gradul de hidratare
- permeabilitatea oxigenului
- axa/cilindrul - importanti in stabilirea tipului de lentile torice, ce corecteaza astigmatismul, respectiv, presbiopia.

Materialele din care sunt fabricate lentilele

Articolele medicale oftalmologice sunt fabricate din materiale de natura diferita, cu un grad de hidratare variat. Ne referim aici la materialele hidrofile, cu putere mare de hidratare, la cele rigide, cu putere mica de hidratare sau lentilele gaz-permeabile.

Lentilele de contact moi sunt realizate din materiale plastice flexibile hidrofile („iubitoare de apa”) numite hidrogeluri. Materialele pe baza de hidrogel au proprietatea de a absorbi cantitati semnificative de apa pentru a mentine lentilele moi si suple. Datorita acestei caracteristici hidrofile, continutul de apa al diferitelor lentile de contact din hidrogel poate varia de la aproximativ 38 pana la 75% (in greutate).

In general, lentilele moi din hidrogel sunt disponibile in aceste categorii, pe baza continutului lor de apa:

- Continut scazut de apa (mai putin de 40% apa);
- Continut mediu de apa (50 pana la 60% apa);
- Continut ridicat de apa (peste 60% apa).
- Continutul de apa al lentilelor moi permite oxigenului sa treaca prin lentile si sa mentina corneea sanatoasa in timpul uzurii lentilelor de contact. Diferite marci de lentile de contact moi au continut de apa si grosime diferite. In general, lentilele cu hidrogel care au un continut scazut de apa sunt mai subtiri decat lentilele moi care au un continut ridicat de apa.

Exista variatii semnificative in grosime si continutul de apa al lentilelor de contact hidrogel, deoarece oamenii vor raspunde diferit la materiale. Unii purtatori de lentile de contact sunt mai confortabili la purtarea lentilelor subtiri, cu continut scazut de apa. Altele se simt mai confortabil, purtand lentile mai groase, moderate si cu continut ridicat de apa.

O alta caracteristica a materialelor hidrogel utilizate pentru lentilele de contact moi este incarcarea lor de suprafata, care poate afecta cat de repede se formeaza depozite de proteine pe lentile în timpul uzurii.

Hidrogelurile sunt clasificate fie ca ionice, fie ca non-ionice. Materialele ionice au o suprafata incarcată negativ si, prin urmare, pot atrage proteine incarcate pozitiv in filmul lacrimal.

Hidrogelurile neionice sunt tratate pentru a reduce aceasta sarcina negativa de suprafata si, prin urmare, pot fi mai putin predispuse la atragerea depozitelor de proteine. Agentia Americană a Medicamentului utilizeaza patru categorii pentru clasificarea materialelor pentru lentile moi:

- Categoria 1 = apa scazuta, neionica;
- Categoria 2 = apa ridicata, neionica;
- Categoria 3 = apa scazuta, ionica;
- Categoria 4 = apa mare, ionica

Raza de curbura

Fiecare model de lentile de contact are o raza de curbura, care indica adancimea platizarea lentilei. Astazi, fiecare model de lentile de contact a fost creat sa aiba doua optiuni de raza de curbura. Daca ai o cornee mai curbata, ai nevoie de o raza de curbura mai mica. Daca, din contra, ai o cornee mai plata, vei avea nevoie de o raza de curbura mai mare. Raza de curbura este, de obicei, determinta, de un instrument profesional care masoara curbura ochiului, denumit keratometru. Raza medie de curbura poate varia intre 8.5 si 9.5.

Diametrul

Dupa cum se stie, fiecare model de lentile de contact are un diametru. Diametrul determina cat de mult spatiu, raportat la suprafata corneei, pot acoperi lentilele de contact. Cele mai multe dintre lentilele de contact din zilele noastre prezinta un singur diametru, care se situeaza, de regula, in jurul valorii de 14.5.

Dioptria

Dioptria este, fara doar si poate, unul dintre parametrii cei mai importanti ai oricarui tip de lentile de contact. In functie de dioptriile lentilelor de contact, se poate stabili claritatea acuitatii vizuale, precum si ajustarile care trebuie facute, in raport agravarea afecțiunii.

Axa

Axa unei lentile de contact este data de unghiul de rotatie al curburii ochiului si este masurata in grade. Axa poate varia intre 0 si 180 grade.

Cilindrul

Ca parametru al lentilelor de contact torice, este destinat corectiei astigmatismului. Cilindrul se noteaza intotdeauna cu minus in fata numarului. Cilindrul unei lentile de contact torice poate varia intre -0,75 si -2,25 si se stabileste fata de gradul de avansare al astigmatismului.

Aditia

Aceasta este un parametru specific lentilelor de contact multifocale care indica nivelul de corectie necesar pentru a vedea clar la o distanta mica.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și