S-au ├«nregistrat 253 voturi pentru, 2 contra ┼či 36 ab┼úineri. Totodat─â, deputa┼úii au respins proiectul ini┼úiat de Guvern pe aceea┼či tem─â, potrivit Agerpres.

Deputatul PNL Gabriel Andronache a spus că este o chestiune de orgoliu faptul că proiectul Guvernului a fost respins. "Avem inflaţie legislativă dintr-o chestiune de orgoliu. În legislaţie se spune că Guvernul trebuie să stabilească data alegerilor", a spus Andronache.

Deputatul PSD Florin Iordache a precizat c─â proiectul UDMR este mai complex ┼či c─â foarte multe prevederi din proiectul Guvernului au fost preluate.

"Foarte multe articole din proiectul Guvernului au fost preluate. Proiectul UDMR este mai complet. Dacă am avea orgolii pentru proiectul guvernului, vom avea probleme de bicameralism, deoarece acesta a fost respins în Senat", a explicat Iordache.

Deputaţii au respins amendamentul USR privind stabilirea a două zile de vot. "Nu stăm bine din punct de vedere al pandemiei, USR a propus o soluţie simplă două zile de vot. Înseamnă mai puţină aglomeraţie, să nu avem cozi", a susţinut deputatul USR Cătălin Drulă, însă propunerea a fost respinsă prin vot.

Potrivit proiectului, data desf─â┼čur─ârii alegerilor pentru autorit─â┼úile administra┼úiei publice locale din anul 2020 se stabile┼čte ├«n ziua de duminic─â, 27 septembrie 2020, pentru consiliile locale ale comunelor, ale ora┼čelor, ale municipiilor ┼či ale sectoarelor municipiului Bucure┼čti, precum ┼či pentru primari, Consiliul General al Municipiului Bucure┼čti, precum ┼či pentru primarul general al municipiului Bucure┼čti, consiliile jude┼úene, precum ┼či pentru pre┼čedin┼úii consiliilor jude┼úene.

Membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delega┼úii acredita┼úi, operatorii de calculator, personalul de paz─â ┼či aleg─âtorii pot primi, ├«n mod gratuit, materiale de protec┼úie sanitar─â, ├«n condi┼úiile stabilite prin hot─âr├órea Guvernului privind m─âsurile tehnice necesare bunei organiz─âri ┼či desf─â┼čur─âri a alegerilor locale, ├«n vederea prevenirii ┼či combaterii efectelor pandemiei de COVID-19. Materialele de protec┼úie sanitar─â, precum ┼či igiena ┼či dezinfec┼úia localurilor de vot se asigur─â de Ministerul S─ân─ât─â┼úii, iar transportul ┼či distribuirea acestora se asigur─â prin grija Ministerului Afacerilor Interne ┼či a institu┼úiilor prefectului, cu sprijinul primarilor.

La alegerile pentru autorit─â┼úile administra┼úiei publice locale din anul 2020, termenele privind procesul electoral ├«ncep s─â curg─â de la data de 29 iulie 2020. Alian┼úele electorale constituite ├«ntre partide politice sau alian┼úe politice la nivel jude┼úean ori local, se ├«nregistreaz─â la biroul de circumscrip┼úie jude┼úean─â sau la biroul electoral de circumscrip┼úie a municipiului Bucure┼čti, dup─â caz, ├«n maximum 5 zile de la data ├«nfiin┼ú─ârii biroului electoral. Un partid politic poate face parte, ├«n aceea┼či circumscrip┼úie, dintr-o singur─â alian┼ú─â electoral─â, ┼či poate s─â participe la alegerile din circumscrip┼úia electoral─â ├«n cauz─â numai pe lista alian┼úei din care face parte.

La alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, operatorii de calculator asigură, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Autorităţii Electorale Permanente, înregistrarea audio-video neîntreruptă a operaţiunilor efectuate de către membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare pentru numărarea voturilor.

Prin derogare de la prevederile art. 30 alin. (1) din Legea nr.115/2015, birourile electorale ale sec┼úiilor de votare sunt constituite dintr-un pre┼čedinte, un loc┼úiitor ┼či 9 membri ├«n cazul sec┼úiilor de votare din comune ┼či ora┼če, respectiv dintr-un pre┼čedinte, un loc┼úiitor ┼či 11 membri ├«n cazul sec┼úiilor de votare din municipii ┼či sectoarele municipiului Bucure┼čti.

La alegerile pentru autorit─â┼úile administra┼úiei publice locale din anul 2020, AEP, ├«mpreun─â cu STS, asigur─â resursele necesare pentru configurarea adreselor de po┼čt─â electronic─â ale BEC ┼či birourilor electorale de circumscrip┼úie. Se desemneaz─â STS s─â furnizeze servicii de certificare calificat─â prin autoritatea de certificare proprie destinate exclusiv membrilor BEC, pre┼čedin┼úilor ┼či loc┼úiitorilor birourilor electorale de circumscrip┼úie jude┼úean─â ┼či ai biroului electoral de circumscrip┼úie a municipiului Bucure┼čti, precum ┼či pre┼čedin┼úii birourilor electorale de circumscrip┼úie comunal─â, or─â┼čeneasc─â, municipal─â ┼či de sector al municipiului Bucure┼čti, ├«n scopul ├«ndeplinirii atribu┼úiilor func┼úionale ce le revin.

Pentru activitatea desf─â┼čurat─â ├«n cadrul organismelor electorale ┼či pentru suportul tehnic al acestora se acord─â 250 de lei pe zi de activitate pentru pre┼čedin┼úii birourilor electorale ale sec┼úiilor de votare, loc┼úiitorii acestora ┼či operatorii de calculator, 150 de lei pe zi de activitate pentru membrii birourilor electorale ale sec┼úiilor de votare, 250 de lei pe zi de activitate pentru pre┼čedin┼úii birourilor electorale de circumscrip┼úie, pentru loc┼úiitorii acestora, precum ┼či pentru membrii birourilor electorale de circumscrip┼úie.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Citește și

loading...