Parlamentarii din peninsulă au invocat în special precedentul Kosovo pentru a justifica demersul lor din punct de vedere al dreptului internațional.

"O declarație de independență a republicii autonome Crimeea și a orașului Sevastopol" a fost adoptată de către 78 de deputați dintre cei 81 prezenți, potrivit unui comunicat al acestui for legislativ, considerat ilegal de către actualele autorități de la Kiev.

Textul invocă Carta Națiunilor Unite și o "serie întreagă de alte documente internaționale care stabilesc dreptul popoarelor la autodeterminare", precum și avizul Curții Internaționale de Justiție din 22 iulie 2010, potrivit căruia "proclamarea unilaterală a independenței de către o parte a unui stat nu încalcă nicio normă de drept internațional", notează AFP.

Dacă referendumul de la 16 martie ar duce la atașarea Crimeii și a orașului Sevastopol la Rusia, Crimeea va fi declarată stat independent și suveran cu o formă de guvernământ republicană, mai stipulează declarația.

"Republica Crimeea va fi un stat democratic, laic și multinațional, care se va angaja să mențină pacea și înțelegerea interetnică și interconfesională pe teritoriul său", se mai spune în text.

"În cazul unui vot favorabil alipirii în urma referendumului, Crimeea se va adresa Rusiei pentru a fi admisă în componența sa în baza unui acord interguvernamental adecvat ca un nou subiect al Federației Ruse", precizează declarația.

Aceasta a fost, de asemenea, adoptată și de către Consiliul municipal din Sevastopol, potrivit unui comunicat citat de AFP.


Preluare: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și