Potrivit sursei citate, prefectul Radu Roca, în calitate de preşedinte al Centrului local de combatere a bolilor Satu Mare, a convocat de urgenţă şedinţa Unităţii Locale de Decizie (ULD), în care directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, Nicolae Dumuţa, a informat despre apariţia două focare la gospodării din Sanislău şi câte una din Santău şi Urziceni.

"S-a adoptat Decizia Nr. 19 din 14 septembrie 2023 privind aprobarea Planului de măsuri pentru controlul şi combaterea pestei porcine africane în exploataţiile identificate şi în zonele considerate de risc crescut care va fi transmisă pentru implementare tuturor Unităţilor Locale de Sprijin (UAT). Principalele măsuri stabilite azi privesc catagrafierea şi inspecţia animalelor receptive din exploataţiile afectate, restricţionarea mişcării animalelor şi stabilirea zonelor de protecţie şi supraveghere. S-a impus interdicţia de scoatere din exploataţiile afectate a furajelor pentru animale, a gunoiului de grajd, materiale şi ustensile posibil contaminate, respectiv au fost dirijate spre denaturare cadavrele porcilor ucişi, sacrificaţi şi morţi", precizează sursa citată.

Au fost stabilite zone de restricţie (protecţie şi supraveghere) de 3 kilometri în jurul focarelor.

"Numărul focarelor de pestă porcină este din nou în creştere, chiar şi în localităţi unde deja există stabilite măsuri de control. Este necesară o intensificare a măsurilor de verificare a procedurilor stabilite. Numărul de ferme de producţie în domeniul creşterii porcilor care sunt afectate de măsurile de restricţie a circulaţiei animalelor este în creştere, pierderile economice în aceasta situaţie ar putea fi semnificative. Stingerea focarelor depinde de implementarea corectă, susţinută şi în termen a măsurilor dispuse azi", a declarat prefectul Radu Roca.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și