Din primele informații reiese că persoanele acuzate în reportaj ar deține lega armele, însă procurorii vor să lămurească situația. Persoanele cu pricina vor fi conduse la DNA pentru audieri după efectuarea acestor percheziții.

Cei patru presupuși traficanți au fost ridicați de procurori și duși la audieri de procurorii DIICOT. Mai este vizată și o a cincea persoană, presupusul intermediar între jurnaliștii Sky News și traficanții de arme.

Specialiştii afirmă că reportajul celor de la Sky News despre presupuşi traficanţi români care ar putea să le vândă arme teroriştilor este pură invenţie.

Aceştia explică şi spun că arma Kalasnikov care apare în imagini este una de colecţie, modificată să tragă doar foc cu foc, şi a fost fabricată la Sadu, aşadar nu are cum să provină din Ucraina.

Doru Adăscăliţei, specialist în arme de vânătoare, fost militar de profesie care a activat în Irak, Bosnia şi Afganistan, demontează scenariul traficului de arme din România, care ar putea ajunge în mâinile teroriştilor, aşa cum arăta controversatul reportaj.

"Este o puşcă făcută la uzinele de armament Sadu, care are foc cu repetiţie, nici măcar semiautomat. Înainte de 1989, aceste arme erau folosite de Gărzile Patriotice. După Revoluţie, prin 1994, aceste arme au putut fi cumpărate de civili pentru vânătoare. Între timp, legislaţia s-a schimbat şi nu s-a mai dat voie la vânătoare cu acest model de armă. Acum, acest model de puşcă se mai găseşte pe la colecţionari. Ele mai sunt şi în dotarea pădurarilor de la Romsilva, ca arme de serviciu."
Sursa: adevarul.ro

Ambasada română la Londra a reacţionat după ce jurnaliştii britanici au făcut reportajul, transmiţând un drept la replică postului Sky News.

Ambasada noastră a anunţat că a preluat poziţiile instituţiilor abilitate ale statului român (IGPR şi DIICOT) şi le-a transmis ca drept la replică, postului de televiziune Sky News şi a sesizat şi autoritatea de reglementare din domeniul comunicaţiilor din Marea Britanie.

În altă ordine de idei, Departamentul UE pentru Afaceri Externe a deschis o anchetă pe baza informaţiilor potrivit cărora ţări est-europene, inclusiv România, ar exporta armament spre state din Orientul Mijlociu care alimentează părţile beligerante, inclusiv grupuri teroriste, din Siria şi Yemen, susţin surse europene.


Preluare: B1 TV

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și