În Maramureş, judeţul în care au fost înregistrate cele mai multe furturi din păduri, în urma controalelor desfăşurate au fost confiscaţi doar în ultima perioadă peste 2300 de metri cubi de lemn.

Ne aflăm într-o pădure care aparține Ocolului Silvic Târgu Lăpuș, la o distanță de aproximativ 6 kilometri de locul în care pădurarul Liviu Pop a fost ucis în timp ce încerca să oprească un transport ilegal de lemne.

Mircea Pop, șef Ocolul Silvic Târgu Lăpuș: Proprietarii odată intraţi în posesia pădurilor nu şi-au mai făcut contracte de pază cu o structură silvică autorizată şi cele mai frecvente furturi şi cele mai frecvente tăieri ilegale sunt din aceste suprafeţe.

Pădurarii răspund de fondurile pe care le au în gestiune. Această răspundere implică chiar și integritatea vieții.

Dinu Man, unchiul pădurarului ucis: Şi acum sunt bine venite, dar mai devreme trebuiau luate asemenea măsuri. Pentru el, asemnea măsuri nu mai sunt necesare, de acum înainte să se ia măsuri să nu se mai întâmple.

Indiferent dacă vorbim de arbori tăiați ilegal din pădurea proprietate a statului ori privată, fapta este infracțiune silvică și va fi pedepsită cu amenda sau închisoare de la 6 luni până la 7 ani în funcție de prejudiciul adus.

Potrivit noilor reglementări, infracţiunile silvice vor fi aspru pedepsite. În plus, camioanele care transportă lemne ilegal tăiate vor putea fi confiscate.

Numai la sfârşitul lunii trecute, în judeţul Maramureş, au avut loc controale şi au fost aplicate sancţiuni în valoare de 220.000 de lei pentru furtul de arbori. Au fost constatate două infracţiuni şi aplicate 48 de sancţiuni, totul în doar patru zile.


Preluare: observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și