Potrivit cercetării, izolarea nu afectează doar sănătatea mentală a persoanelor, ci și pe cea fizică. Echipa de cercetări a analizat datele din studiul britanic intitulat EPIC — Norfolk, care a recrutat circa 25.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 80 de ani ce au participat la o anchetă europeană pe tema sănătății. Timp de 20 de ani, acești voluntari au fost supravegheați de medici care le-au analizat regimul alimentar, modul de viață și apariția bolilor cronice, precum cancerul sau diabetul.

Dacă studiul a arătat deja că persoanele care consumă mai multe legume și mâncăruri echilibrate prezintă un risc cu 13% mai scăzut de a se îmbolnăvi de diabetul de tip 2, Annalijn Conklin a explicat că, în calitate de cercetător în „epidemiologie socială”, este deosebit de interesată să studieze legătura dintre relațiile sociale ale persoanelor, lipsa de contact cu prietenii și familia și regimul alimentar. „Grație noilor noastre cercetări, înțelegem mai bine legăturile dintre viața socială, regimul alimentar și sănătate. Rezultatele arată, în fapt, că statutul matrimonial al persoanelor în vârstă are un impact semnificativ asupra calității alimentației lor”, a spus Conklin.

Potrivit acesteia, comparativ cu adulții care trăiesc în cuplu, persoanele de peste 50 de ani izolate au mâncat de 2,3 ori mai puține legume pe zi. Fără nicio surpriză, singurătatea influențează obiceiurile persoanelor vârstnice, sănătatea și alimentația acestora.

Cercetătoarea a arătat totodată că „singurătatea este mai nocivă decât obezitatea, alcoolul și lipsa activității fizice” și că „a fi singur este la fel de nociv ca a fuma 15 țigări pe zi”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și