Ei au descoperit că narcisismul a fost un factor care a afectat negativ prieteniile legate. Studenții cu niveluri ridicate de narcisism au fost populari la început, dar popularitatea lor a crescut mai puțin în timp comparativ cu cea a elevilor mai puțin narcisiști.

Pe de altă parte, popularitatea persoanelor inteligente emoțional a crescut mai mult de-a lungul timpului decât popularitatea celor cu mai puțină inteligență emoțională.

Inteligența emoțională este abilitatea de a percepe, folosi, înțelege și gestiona emoțiile, au explicat cercetătorii coordonați de Anna Czarma, psiholog și cercetător la Jagiellonian University din Cracovia.

`Rezultatele cercetării noastre arată că narcisismul este mai degrabă dezavantajos și că inteligența emoțională este mai degrabă avantajoasă pentru popularitatea pe termen lung`, potrivit cercetătorilor.

Avantajul inerent al inteligenței emoționale nu este vizibil în fazele incipiente ale relațiilor, susțin cercetătorii. Aceasta se datorează faptului că oportunitățile de aplicare a abilităților emoționale — precum recunoașterea stărilor emoționale ale altor persoane și oferirea sprijinului efectiv — ar putea să apară doar pe măsură ce relațiile evoluează, explică cercetătorii.

Studiul a fost publicat la 27 septembrie în revista de specialitate Personality and Social Psichology.


Preluare: AgerPres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și