Hăbeanu a mai menţionat că printre recomandările făcute a fost şi aceea de a se face depopularea exploataţiilor pe o rază de 10 km.

“În primă fază, dacă din punct de vedere sanitar, porcul este sănătos, gospodarii vor rămâne cu carnea de la animalele sacrificate, iar în privinţa despăgubirilor pentru exploataţiile care nu vor mai putea repopula încă nu s-a luat nicio decizie”, a mai explicat oficialul ANSVSA, potrivit agrointel.ro.

Subprefectul de Maramureş, Alexandru Cosma, a declarat, pentru “Axanews.ro”, că la Prefectura Maramureş nu a ajuns nimic oficial în acest sens. Cosma mai spune că orice fel de discuţii legate de pesta porcină nu au sens în condiţiile în care în Maramureş nu avem depistate focare.

“La nivel de Prefectură nu a apărut nimic în acest sens. Am văzut şi eu în media, dar atât. Procedura operaţională nu o ştim. Într-adevăr, Prefectura are rolul de a lua toate măsurile care se impun pentru a preveni apariţia pestei porcine africane. Nu vrem să speriem populaţia, dar astfel de discuţii nu au sens pentru că noi nu avem focare de pestă porcină africană”, a explicat Cosma.

Pesta, de neoprit în ţară

La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează, susţine ANSVSA, în 227 de localităţi din 13 judeţe, cu un număr de 927 de focare, dintre care 11 în exploataţii comerciale şi 62 de cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi 311.869 de porci afectaţi de boală.

Au fost stinse până la această dată cinci focare în judeţul Satu Mare şi nu a mai fost înregistrat vreun focar în acest judeţ din data de 31.08.2018. În judeţul Bihor nu au mai fost înregistrate noi focare de PPA din data de 08.08.2018.

Pentru judeţul Satu-Mare au fost plătite despăgubiri pentru toate cele 14 exploataţii afectate în valoare de 57.000 de lei, iar în judeţul Bihor au fost plătite despăgubiri pentru toate cele 211 exploataţii afectate în valoare de 948.000 de lei. În Sălaj avem numai porci mistreţi bolnavi.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.Medicii veterinari spun că toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și