Membrana este elastică şi subţire, concepută astfel încât să acopere inima ca o mănuşă, fiind prevăzută cu electrozi subţiri care monitorizează funcţia cardiacă, iar proprietăţile sale au fost testate pe o inimă de iepure, în condiţii de laborator, informează dailymail.co.uk.

Cercetătorii americani de la Universitatea Urbana-Champaign din Illinois şi de la Universitatea din Washington, care au publicat rezultatele cercetării în revista Nature, speră că, peste 10 - 15 ani, vor reuşi să prevină infarctul folosind membrana revoluţionară pe inimile umane.

Echipa de cercetători a reuşit să realizeze o membrană potrivită pentru inima unui iepure după ce au scanat prin mijloace computerizate suprafaţa acesteia, realizând ulterior un mulaj al membranei.

După ce au creat membrana, au prevăzut-o cu o reţea de electrozi, care interacţionează cu restul corpului, pentru a regla bătăile inimii.

"Acest pericard artificial este controlat cu ajutorul unor dispozitive de înaltă precizie, care simt şi interacţionează cu inima în diferite moduri, relevante pentru cardiologia clinică", a afirmat cercetătorul John Rogers.

Aceşti senzori monitorizează mişcarea ţesutului inimii, utilizând semnalele pe care sistemul nervos le trimite în mod normal inimii pentru a regla pulsul. Această metodă permite dispozitivului să menţină bătăile inimii chiar şi atunci când o persoană suferă de aritmie sau are infarct.

"Când detectează un eveniment potenţial catastrofal, precum un atac de cord sau aritmie, dispozitivul poate aplica o terapie de înaltă definiţie. Acesta poate aplica stimuli, stimuli electrici, din diferite puncte ale dispozitivului, într-un mod optim, astfel încât să oprească aritmia şi să împiedice moartea cardiacă subită.", a declarat inginerul biomedical Igor Efimov postului public din St. Louis.