Astfel, la sfârşitul lunii iunie 2016, rata şomajului înregistrată în judeţ a fost de 3,19%. Totodată, numărul şomerilor fără îndemnizaţie (sau de lungă durată) este într-o continuă creştere, luna iunie din acest an aducând un plus de 401 maramureşeni, în timp ce aceia care beneficiază de indemnizaţia de şomaj a scăzut cu 25.

„Din totalul şomerilor înregistraţi, 1.356 sunt şomeri indemnizaţi şi 5.320 sunt şomeri neindemnizaţi. Şomerii neindemnizaţi au crescut cu 401 persoane şi şomerii indemnizaţi au scăzut cu 25 persoane faţă de luna mai din anul curent. Astfel, şomerii indemnizaţi deţin, în continuare, o pondere redusă în totalul şomerilor, ajungând la o proporţie de 20,31%, înregistrând un trend descendent în cele 6 luni ale lui 2016.

Şomerii neindemnizaţi au înregistrat o creştere cu aproximativ 401 şomeri mai mult faţă de luna mai, ajungând la 5.320 persoane înregistrate, menţinându-şi pe parcursul celor 6 luni aceeaşi pondere de 79,97%, în totalul şomerilor înregistraţi în judeţul Maramureş. De asemenea, în această lună (iunie) creşterea este datorată şi înregistrărilor absolvenţilor instituţiilor de învăţământ, promoţia 2016, existând 357 de absolvenţi înregistraţi”, informează AJOFM Maramureş.

Peste 500 de persoane încadrate în luna iunie

Prin intermediul serviciilor de informare şi consiliere profesională oferite de AJOFM, pe parcursul lunii iunie s-au încadrat în total doar 74 de persoane, deşi aproape 450 au fost cuprinse în aceste servicii. În plus, ca urmare a cursurilor de formare absolvite, s-au angajat 15 persoane, iar 11 angajatori au încheiat convenţii cu absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, primind în acelaşi timp şi subvenţii de încadrare. Mai mult, alţi 43 de operatori economici au fost răsplătiţi financiar pentru că au angajat persoane peste 45 de ani.

Deşi au participat la măsuri active de integrare pe piaţa muncii, trei persoane cu dizabilităţi din Maramureş nu au reuşit nici acum să-şi găsească un loc de muncă. Reticenţa operatorilor economici faţă de angajarea celor în etate continuă, unul singur dintre aceştia primind subvenţie din partea statului pentru că a încadrat în câmpul muncii o persoană care mai are maximum cinci ani până la pensionare.

În ceea ce priveşte medierea muncii, AJOFM Maramureş informează că „prin acordarea serviciilor de mediere s-a realizat încadrarea în muncă a unui număr de 526 persoane, din care 279 persoane prin medierea încadrării în muncă pe locuri de muncă vacante pe perioadă nedeterminată şi 247 persoane pe perioadă determinată”.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și