Kover Laszlo a participat, marţi, la Siculeni, în judeţul Harghita, la comemorarea a 250 de ani de la masacrarea secuilor de către armata austro-ungară, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a declarat jurnali┼čtilor c─â, p├ón─â ├«n prezent, "au profitat de naturalizarea preferen┼úial─â" mai mult de 500.000 de cet─â┼úeni rom├óni de etnie maghiar─â, peste 90.000 dintre cei care au dubl─â cet─â┼úenie, adic─â 18 la sut─â, ├«nregistr├óndu-se ca viitori votan┼úi la alegerile care se vor desf─â┼čura ├«n Ungaria ├«n prim─âvara acestui an.

"Eu cred că aceasta este o proporţie bună, un număr bun, dar important nu este în ce măsură poate să influenţeze rezultatele alegerilor din Ungaria, ci faptul că, dacă maghiarii de aici votează într-un număr mai mare, atunci au o influenţă benefică asupra politicii interne a Ungariei, asupra politicii naţionale a statului maghiar", a spus Kover Laszlo.

Ulterior, el a f─âcut declara┼úii pe aceast─â tem─â ┼či la T├órgu Mure┼č, unde a participat la o comemorare a aceluia┼či a masacrului de la Siculeni.

Kover le-a spus celor prezen┼úi la comemorarea de la Palatul Culturii din T├órgu Mure┼č s─â ├«i ├«ndemne pe maghiarii care au ob┼úinut cet─â┼úenia ungar─â s─â foloseasc─â drepturile care decurg din ea ┼či s─â participe la alegerile parlamentare din Ungaria, chiar dac─â voturilor acestora vor avea mai degrab─â "o importan┼ú─â sentimental─â".

"├Än Ungaria, votul secuimii ┼či al maghiarilor din afara grani┼úelor Ungariei nu o s─â aib─â o a┼ča importan┼ú─â numeric─â, c├ót sentimental─â, dar poate s─â influen┼úeze ├«n anumite cazuri locurile unor parlamentari. ├Än Ungaria, votul secuimii ┼či al maghiarilor din afara grani┼úelor poate s─â ├«nsemne o schimbare calitativ─â, nu cantitativ─â, este o autentificare istoric─â a maghiarilor, ca s─â tr─âiasc─â cu acest drept de vot ┼či ca s─â reprezinte opinia maghiarilor din afara grani┼úelor. Consecin┼úa pozitiv─â a voturilor din afara grani┼úelor poate s─â ajute o cristalizare a vie┼úii politice din Ungaria ┼či s─â ajute ┼či partidele de st├ónga s─â ├«n┼úeleag─â mai bine problemele maghiarimii din afara Ungariei", a spus Kover.

El a ad─âugat c─â, ├«n ultimii 20 de ani, au existat perioade c├ónd interesele maghiarilor din afara grani┼úelor Ungariei au fost "uitate sau l─âsate la o parte", apreciind c─â partidele de extrem─â dreapta "nu reu┼česc s─â reprezinte interesele na┼úiunii maghiare ├«n ├«ntregime, ci reprezint─â o opinie, s─â-i zicem exagerat─â".

Kover a ar─âtat c─â el personal recunoa┼čte "poten┼úialul politic al CNS, ├«n ├«ncercarea de a mobiliza for┼úele politice ├«n vederea ob┼úinerii autonomiei" ┼či a promis sprijin "┼či de acum ├«ncolo" at├ót din partea partidului pe care ├«l reprezint─â, Fidesz, c├ót ┼či a PCM, al c─ârui pre┼čedinte de onoare este.

Pe de altă parte, el a apreciat drept "prematură" întrebarea referitoare la posibilitatea ca Tokes Laszlo să figureze pe listele Fidesz pentru alegerile europarlamentare.

"Fidesz încă nu s-a preocupat de lista europarlamentarilor, nici de cea pentru alegerile interne din luna mai. Consider că această întrebare este prematură", a arătat el.

La r├óndul s─âu, pre┼čedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat c─â provocarea cea mai mare a anului 2014 este o participare c├ót mai numeroas─â a comunit─â┼úii maghiare din Rom├ónia la toate scrutinele.

El i-a îndemnat pe maghiarii din România cu dublă cetăţenie să se folosească de "dreptul de vot obţinut cu cetăţenia ungară", chiar dacă vor influenţa obţinerea a maximum două mandate, ca să nu piardă "posibilitatea de a interveni în deciziile politice, în reprezentarea politică".

"Noi am spus de fiecare dat─â c─â trebuie s─â te folose┼čti de fiecare drept ob┼úinut ┼či dreptul de vot este un drept ob┼úinut cu cet─â┼úenia ungar─â. Eu nu pot s─â spun, la 25 mai (la alegerile europarlamentare - n.r.), duce┼úi-v─â la vot, folosi┼úi-v─â de acest drept, dar pe 5 sau pe 6 aprilie, sau c├ónd vor fi alegerile ├«n Ungaria, s─â nu-l mai folosi┼úi. Trebuie s─â fim consecven┼úi ┼či noi, indiferent ce alegeri au fost, locale, parlamentare, preziden┼úiale, europarlamentare, de fiecare dat─â am spus: trebuie s─â v─â folosi┼úi de acest drept, de dreptul de vot. Fiecare drept tr─âie┼čte dac─â ├«l folose┼čti. Dac─â nu ├«l folose┼čti, se pierde posibilitatea de a interveni ├«n deciziile politice, ├«n reprezentarea politic─â ┼či de aceea mesajul nostru acesta este: folosi┼úi-v─â de dreptul de vot!", a sus┼úinut pre┼čedintele UDMR.

Kelemen Hunor a spus că este importantă "păstrarea prezenţei reprezentanţilor comunităţii maghiare, a UDMR", în Parlamentul European.

"Eu sunt convins c─â anii care urmeaz─â vor ├«nseamna ┼či modific─âri substan┼úiale, radicale ├«n ceea ce prive┼čte Uniunea European─â, viitorul UE ┼či eu cred c─â noi, comunitatea noastr─â, trebuie s─â fim acolo unde se dezbat aceste proiecte, programe pentru viitor", a spus el.

├Än ceea ce prive┼čte obiectivele propuse pentru 2014, Kelemen a men┼úionat c─â UDMR va lucra "ca o forma┼úiune politic─â aflat─â ├«n opozi┼úie", care va "critica Guvernul, c├ónd este de criticat" ┼či va avea ini┼úiative at├ót ├«n ceea ce prive┼čte p─âstrarea identit─â┼úii na┼úionale ┼či culturale, c├ót ┼či ├«n problemele economice ┼či sociale.

"2014 ar trebui s─â ├«nsemne pentru fiecare om, totu┼či, o ├«mbun─ât─â┼úire a nivelului de trai, fiindc─â dup─â foarte mul┼úi ani eu cred c─â este momentul ca acea cre┼čtere economic─â foarte mic─â s─â se resimt─â ┼či ├«n buzunarul oamenilor. ┼×i, din punctul nostru de vedere, orice proiect ini┼úiat de oricine ├«n Parlament ├«n aceast─â direc┼úie va fi sus┼úinut", a conchis Kelemen Hunor.

Aproximativ 1.200 de persoane, reprezentan┼úi ai UDMR, ├«ntre care pre┼čedintele Kelemen Hunor, europarlamentarul Sogor Csaba, deputa┼úi ┼či senatori din Harghita ┼či Covasna, pre┼čedin┼úii consiliilor jude┼úene din cele dou─â jude┼úe, dar ┼či lideri ai Partidului Civic Maghiar, Partidului Popular Maghiar din Transilvania ┼či Consiliului Na┼úional Secuiesc au participat, mar┼úi, la comemorarea masacrului de la Siculeni din 1764, unde a avut loc o execu┼úie ├«n mas─â, organizat─â de armata austriac─â ┼či ordonat─â de curtea imperial─â de la Viena, ├«mpotriva secuilor care s-au opus ├«ncorpor─ârii ├«n regimentele gr─ânicere┼čti.

Participan┼úilor li s-a al─âturat un grup format din 40 de membri ai Asocia┼úiei secuilor deporta┼úi ├«n Serbia, ai c─âror str─âmo┼či au murit la Siculeni.

Citește și

loading...