Până acum, cinci dintre cele mai cunoscute creaţii ale pictorului născut în Olanda, între care Floarea Soarelui şi Recolta, au fost supuse unui tratament special în cadrul unui proiect susţinut de Muzeul Van Gogh din Amsterdam, folosind o tehnologie 3D dezvoltată de Fujifilm.

"Vorbim de următoarea generaţie în materie de reproduceri. Am avut litografia, apoi fotografia mai întâi alb-negru şi pe urmă cea color. Acum avem reproduceri tridimensionale", a declarat Axel Rueger, directorul muzeului.

Fiecare astfel de copie în relief costă 25.000 de euro. Procesul de producţie destul de complex face ca într-o zi să poată fi realizate doar trei astfel de copii, dar timpul şi preţul ar mai putea scădea odată cu îmbunătăţirea tehnologiei.

Un poster obişnuit cu Floarea Soarelui costă în jur de 15 dolari. Dar şi cei 25.000 de euro ceruţi pe o reproducere 3D înseamnă mult mai puţin decât cele 82.5 milioane de dolari plătite în 1990 de omul de afaceri nipon Ryoei Saito pentru "Portretul dr. Gachet", al lui Van Gogh, la o licitaţie a casei Christie`s, sau decât cele 53,9 milioane plătite în 1987 de omul de afaceri australian Alan Bond pentru "Irişi".

Afectat ca multe alte instituţii de artă de tăieri bugetare, Muzeul Van Gogh face apel la sectorul privat şi la parteneriate comerciale pentru a obţine fonduri şi speră să strângă zeci de milioane de euro necesari pentru renovare şi cercetare din vânzarea reproducerilor tridimensionale, cunoscute ca "relievo"-uri.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și