Acolo a fost și Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, care le-a vorbit celor prezenți despre ce se întâmplă în țară vecină, dar a prezentat și un plan de pace în 10 puncte. 83 de state și organizații internaționale au luat parte la aceste dezbateri, iar mesajul Kievului este cât se poate de clar, la aprope doi ani de la începutul războiului: nu vor face nicio concesie teritorială invadatorilor ruși.
Toți ochii sunt îndreptăți zilele acestea pe ce se întâmplă la Davos, în Elveția, unde lideri din peste 100 de țări participa la Forumul Economic Mondial. Acolo a fost și Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, care le-a vorbit celor prezenți despre ce se întâmplă în țară vecină, dar a prezentat și un plan de pace în 10 puncte. 83 de state și organizații internaționale au luat parte la aceste dezbateri, iar mesajul Kievului este cât se poate de clar, la aprope doi ani de la începutul războiului: nu vor face nicio concesie teritorială invadatorilor ruși.

În primul rând ucrainenii cer ca rușii să plece de la Zaporojie, zona unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa de Est. Să nu uităm că reprezentanții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică au mers acolo de nenumrate ori și au încercat să calmeze spiritele, astfel încât să nu se ajungă la vreo explozie și toate regiunea să aibă de suferit.

Apoi s-a discutat despre securitatea alimentară și deblocarea porturilor de la Marea Neagră. Rușii nu vor sub nicio formă să mai permită Ucrainei să exporte cereale, iar de aici vedem ce s-a întâmplat în România și în alte țări din cauza prețurilor mici pe care le au vecinii noștri.

Pe locul 3 se află securitatea energetică, mai ales că rușii au distrus tot mai multe puncte cheie importante din Ucraina. Practic, vecinii noștri cer sisteme de apărare antiaeriană și de apărare antirachetă ca să își protejeze infrastructura energetică.

Apoi vor ca toți prizonierii să fie eliberați, iar persoanelor deportate să le fie permis să se întoarcă acasă. În acest context, Comisarul ucrainean pentru drepturile omului a susținut că doar 517 copii din cei 20.000 deportați de Rusia au revenit în Ucraina.

Următorul punct vizează punerea în aplicare a Cartei ONU şi restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi a ordinii mondiale.

Potrivit planului, Rusia trebuie să-şi retragă toate trupele şi formaţiunile armate de pe teritoriul Ucrainei, iar Kievul să poată prelua controlul asupra tuturor secţiunilor graniţei sale de stat cu Federaţia Rusă. Deja acest punct știm că nu va fi pus în practică pentru că Rușii cer să rămână măcar în teritoriile ocupate.

Tribunal special instituit să fie recunoscut internațional, iar vecinii noștri ar dori crearea unui mecanism de compensare a pierderilor cauzate de război. La acest lucru se va ajunge mai devreme sau mai târziu, au mai fost cazuri de-a lungul timpului.

Punctul 8, un punct extrem de important, vizează deminarea. Ucrainenii au nevoie de fonduri şi tehnologii inclusiv pentru restabilirea instalaţiilor de tratare a apei.

Punctul 9 vizează garanții de securitate, iar acest punct are legătură și cu țara noastră. La Davos au început discuțiile între România și Ucraina în acest sens. Țară noastră a devenit cea de-a noua ţară care a iniţiat discuţii bilaterale de securitate cu Ucraina şi a afirmat încă o dată sprijinul său nemijlocit pentru independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei, precum şi pentru parcursul său european şi euroatlantic.

La final, ar trebui că cele două țări să semneze un acord de pace. Atenție, nu un armistițiu, ci un acord de pace.

Cam așa arată planul în 10 puncte și bineînțeles că a venit și un răspuns de la Kremlin prin vocea domnului Peskov: propunerile de pace ale Ucrainei nu vor aduce nimic concret atâta timp cât Rusia nu este parte la discuții. Acum ucrainenii și lumea democratică încearcă să aducă la masa discuțiilor China, țaracare ar putea avea un cuvânt de spus la Moscova.


Preluare: tvrinfo.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și