Persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului beneficiază de concediu pentru creșterea copilului timp de doi ani și timp de trei ani pentru copilul cu handicap, după cum prevede unul dintre articolele acestui proiect de lege.

În inițiativa legislativă se mai prevede că indemnizația lunară pentru creșterea copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni lucrate din ultimii doi ani, anterior datei nașterii copilului.

Indemnizația minimă nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat, iar plafonul maxim, de 3.400 de lei, pentru indemnizația pentru creșterea copilului a fost eliminat.

A fost eliminată și opțiunea pentru mame de a sta acasă un an sau doi ani. Toate mamele pot sta acasă până când copilul împlinește doi ani.

"Indemnizația se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naștere", mai prevede proiectul de lege.

Potrivit acestuia, persoanele care se întorc la muncă înainte de perioada la care au dreptul la concediu pentru creșterea copilului beneficiază de veniturile supuse impozitării, adică de salarii, la care se adaugă un "stimulent de inserție", în cuantum lunar de 50% din indemnizația minimă garantată.

Prevederile acestui proiect urmează să intre în vigoare pe 1 iulie 2016.

În cadrul dezbaterilor din plen, inițiatorul, deputatul liberal Cristina Pocora, a precizat că sursa din care se poate finanța acest proiect de lege este excedentul bugetar de 788 de milioane de lei de care dispune Guvernul.

Aceeași sursă — excedentul bugetar pe primele două luni ale anului — a fost indicată și de deputatul PSD Rovana Plumb pentru finanțarea prevederilor proiectului, aceasta menționând că deputații social-democrați susțin inițiativa.

Și reprezentanții UDMR au anunțat că vor vota pentru acest proiect de lege.

Președintele Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaților, Adrian Solomon, a arătat că prin acest proiect de lege sunt scoși din criză mamele și copiii din România.

"Noi, în comisie, am readus indemnizația în drepturile sale firești și anume acelea de asigurare socială și nu de asistență socială, am reușit să dezlegăm cuantumul indemnizației de indicatorul social de referință, care din 2010 a rămas la 500 de lei și nu l-a mai crescut nimeni și să-l legăm de un indicator mai fezabil, și anume venitul minim garantat în plată, care în ultimii ani a crescut continuu. Ajunsesem în acest moment să avem indemnizații pentru creșterea copilului mai mici decât salariul minim, ceea ce este o nedreptate profundă făcută mamelor", a încheiat Solomon.

Camera Deputaților este for decizional pentru acest proiect.


Preluare: AgerPres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și