Aspecte privind efectele nocive ale consumului de droguri asupra sănătăţii fizice şi psihice au fost completate cu informaţii privind clasificarea drogurilor, instalarea dependenţei, plantele etnobotanice şi riscurile în plan infracţional asociate consumului de droguri.

Următoarele informații sunt publicate în Manualul de Educație Juridică pentru liceeni, coordonat de judecătorul Cristi Danileț.

Mai mult de jumătate dintre adolescenți au consumat alcool cel puțin o dată.

Unii beau din teribilism, alții să iși facă curaj pentru a comite fapte imorale sau ilegale, iar alții de plăcere. Unii cred că astfel ajung să se simtă maturi, alții vor doar să se distreze. Efectele consumului de alcool sunt negative: creierul este afectat, procesul de învățare și performanța școlară scad, dezvoltarea tânărului este pusă în pericol. Scade inhibiția specifică vârstei și predispune adolescentul la o viață sexuală necorespunzătoare, care poate genera o sarcină nedorită sau contractarea unei boli cu transmitere sexuală. Mai mult, printre cauzele principale de deces ale adolescenților se află accidentele de circulație produse pe fondul consumului de alcool sau a altor substanțe interzise. Într-o astfel de situație există riscul comiterii unui accident rutier, a distrugerii autoturismului, a vătămării corporale sau chiar decesul conducătorului sau a altor participanți la trafic.

Cu privire la tutun s-a constatat că majoritatea adulților fumători s-a apucat de acest viciu în adolesecență și că un sfert dintre adolescenți fumează regulat sau ocazional. Curiozitatea sau anturajul îi convinge pe unii să se apuce de fumat dar ar fi bine să nu instigăm pe alții să ne urmeze relele obiceiuri.

Cele mai periculoase rămân totuși drogurile nelegale. Ele se găsesc sub mai multe forme: pastile, prafuri care se aspiră, țigări sau injectabile. Ele se vând de către dealeri care la început le oferă la prețuri mici sau chiar gratuit, ca apoi să crească prețul pe măsură ce consumatorul devine dependent. În România nu este permisă deținerea de droguri pentru consumul propriu, această faptă fiind infracțiune. De asemenea, cultivarea, depozitarea și vânzarea sunt interzise.

Activitatea de ieri este parte a Campaniei „19 zile de prevenire a abuzurilor şi violenţei asupra copiilor şi tinerilor”, care se derulează în perioada 01 – 19 noiembrie în unităţile de învăţământ, şi în care poliţia s-a implicat cu responsabilitate şi cu speranţa clădirii unei generaţii frumoase.

Citește și

loading...