Legat de pietoni, sunt foarte mulți șoferi care se plâng de atitudinea pe care o manifestă de multe ori aceștia atunci când sunt angrenați în traversarea străzii. Șoferii se plâng că pietonii nu se asigură, pur și simplu se aruncă în fața mașinii, nu sunt atenți, fiind mai preocupați de telefon decât de pericole, respectiv traversează strada lent. Serviciul Rutier Maramureș ține să reamintească pietonilor că și ei au obligații atunci cand circulă pe drumurile publice, nu doar șoferii.

“Această categorie de participanți la trafic, foarte vulnerabilă de altfel, a fost implicată și anul trecut în foarte multe evenimente rutiere grave. De obicei, consecințele sunt grave, pietonii suferind leziuni de genul fracturi, comoții, respectiv de multe ori deces. OUG 195/2002 prevede niște reguli foarte clare pe care pietonii, în calitate de participanți la trafic, trebuie să le respecte. Pietonii sunt obligați în primul rand să se deplaseze numai pe trotuar, iar în lipsa acestuia pe acostamentul din partea stangă a drumului în direcția lor de mers. Cand și acostamentul lipsește, atunci pietonii sunt obligați să circule cât mai aproape de marginea din partea stângă a părții carosabile în direcția lor de mers”, arată Gheorghe Goth, subcomisar de poliție la Serviciul Rutier Maramureș.

În plus, în cazul în care pietonii circulă pe marginea părții carosabile pe timpul nopții, pe un drum public neiluminat, aceștia au obligația să poarte elemente reflectorizante, pentru a fi vizibili în trafic. Lucru care nu se prea întâmplă în realitate.

“Traversarea drumului se face perpendicular pe axul drumului, nu în diagonală, în pas vioi, nu foarte lent, nici alergând și prin locuri special amenajate și semnalizate corespunzător. În lipsa acestora, în localități traversarea străzii se face pe la colțul străzilor, dar numai după ce s-au asigurat temeinic. Trebuie să acorde prioritate autovehiculelor, pentru că legea e lege”, mai arată subcomisarul de poliție.

Recomandările venite din partea polițiștilor rutieri se adresează și părinților, care trebuie să își învețe copiii să traverseze strada doar prin locurile amenajate și să se dea jos de pe bicicletă atunci cand traversează trecerea pentru pietoni.

“Trebuie să ne adresăm micilor participanți la trafic, pentru că educația rutieră începe de pe băncile școlii. Părinții ar trebui înainte de toate să își învețe copiii respectarea regulilor de circulație, pentru că de mici trebuie să îi învățăm să circule corect, atat ca pieton, cat și ca viitor posibil șofer”, concluzionează Serviciul Rutier Maramureș.


Preluare: Dragos HOJDA - axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și