În perioada 17 noiembrie 2014 – 4 ianuarie 2015 Poliţia Română a desfășurat acţiunea naţională „FOC DE ARTIFICII”, declanşată din dispoziţia şefului Poliţiei Române, pentru verificarea legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice desfăşurate de persoanele fizice şi juridice.
Sub coordonarea Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.G.P.R., cu sprijinul Direcţiei de Ordine Publică din I.G.P.R., poliţiştii au efectuat controale la societăţile comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice. De asemenea, echipele de control au acționat în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale pentru descoperirea celor care încalcă prevederile legale din acest domeniu.
Astfel, în perioada de derulare a acţiunii, în județul Maramureș, sub coordonarea polițiștilor Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase s-au desfăşurat 45 de acțiuni de control, în urma cărora au fost constatate 21 de infracţiuni, respectiv 18 infracţiuni de efectuare fără drept a unor operaţiuni cu articole pirotehnice şi trei infracţiuni de comercializare către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni. Poliţiştii au confiscat, în timpul celor aproape două luni de acţiuni, 360 kg de articole pirotehnice.
Prin activităţile de verificare şi control desfășurate de polițiști în perioada sărbătorilor de iarnă, s-a urmărit prevenirea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2014/2015 precum şi depistarea şi sancţionarea celor care nu respectă aceste prevederi. În județul Maramureș, în actualul sezon de iarnă au fost sesizate poliției doar două cazuri de rănire. Un minor în vârstă de 10 ani din comuna Ardusat și un tânăr în vârstă de 26 de ani din Borșa au suferit leziuni la mâini provocate de exploziile unor petarde. Ei au fost transportați la spital în vederea acordării de îngrijiri medicale.
În conformitate cu prevederile Legii nr.126/1995, republicată, privind regimul materiilor explozive, articolele pirotehnice de divertisment se clasifică în următoarele categorii:
a) categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse;
b) categoria 2, 3 şi 4 – articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior şi exclusiv de către pirotehnicieni;
Din motive de ordine, securitate, siguranţă publică şi pentru protecţia mediului se interzice deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şiT2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2.
Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.
Reţineţi: În categoria 1sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici de tipul artificiilor (de exemplu: Steluţe; Lumânări scânteietoare; Jerbe cu scântei; Minifacle; Minisori; Inele de foc; Sateliţi etc.).
Pentru prevenirea evenimentelor nedorite, polițiștii maramureșeni atrag atenţia asupra periculozităţii folosirii materialelor pirotehnice interzise.