”În 2012, am mers la Bruxelles la o întâlnire politică și am fost pus să semnez ceva legat de garanția pentru tineri. Nu mi-am închipuit că în 2014 voi fi aici pentru a semna un astfel de program. Șase miliarde de euro sunt alocați pentru tineri la nivel european. Poate suna mult, dar nu este. România este extrem de afectată de acest lucru /șomajul în rândul tinerilor, n.r./ și ne putem compara cu cei care au piața muncii mai grea decât la noi (...) Doar să spunem că trebuie să facem locuri de muncă pentru tineri, nu este suficient.

Cred că, în mod sigur, este una dintre cele mai importante provocări pentru noi și Europa în anii care urmează pentru că altfel vom avea o generație pierdută. Este nevoie de resurse financiare. În 2012, singura persoană inconștientă care spunea că deblocăm POSDRU era domnul ministrul Teodorovici /Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, n.r./”, a afirmat Ponta.
”Și acum încă sunt probleme care vin din urmă, din 2009, 2010, 2011. Important este cum ne pregătim pentru alocarea financiară 2014-2020. Sunt foarte puțini bani alocați pentru acest lucru /crearea de locuri de muncă pentru tineri, n.r./. Important e cum construim sistemul. Cred că este ideal acest gen de parteneriat, în care aveți sindicate, patronate, ONG. Sunt absolut convins să implicarea structurilor neguvernamentale este singura soluție să facem bine și să ne atingem scopul. Am constatat cu regret că e prima dată când sunt în minister /Ministerul Muncii, n.r./. Am avut eu de pierdut din chestia asta.
După aproape doi ani experiență în funcția de prim ministru, pot spune că este cel mai greu minister. Oamenii sunt interesați ce se întâmplă cu pensiile, cu șomajul, cu salariile, cu persoanele cu dizabilități. Vreau să vă laud, chiar dacă nimeni nu face acest lucru vreodată”, a menționat Victor Ponta.
Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice /MMFPSPV/ a lansat, miercuri, într-o conferință de presă, două proiecte-pilot, respectiv ”Investiția în tineri, investiția în viitorul nostru” și ”Garanții pentru tineri !”.

Ambele programe sunt cofinanțate din Fondul Social European /FSE/ prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane /POSDRU/ 2007-2013 și preced schema ”Garanții pentru tineri”.

Suma alocată celor două inițiative se ridică la peste 38 de milioane de lei.

Scopul proiectelor este acela de a acorda sprijin concret pentru intrarea pe piața muncii unui număr de peste 5.000 de tineri cu vârste între 15 și 24 de ani, care nu au o slujbă și nu urmează o formă de învățământ sau un curs de formare profesională.

Citește și