Într-un sat din judeţul Giurgiu, unde pesta porcină a făcut ravagii, deşi e ilegal să vândă porci din gospodărie, fermierii de ocazie nu duc lipsă de clienţi.

În localităţile unde focarele de pestă porcină au fost stinse, există în continuare anunţuri cu animale de vânzare. Acestea sunt lipite pe stâlpi sau, pur şi simplu, pe porţi şi garduri. Ce înseamnă asta? Localnicii n-au predat porcii inspectorilor DSV atunci când a fost cazul.

Ceea ce poate duce oricând la apariţia de noi focare de infecţie. Teoretic, animalele nu pot fi cumpărate din localităţile cu pestă porcină sau din apropierea acestora. Iar în restul zonelor, fermierii pot vnde porci doar în anumite condiţii, impuse recent de ANSVSA.

LILIAN BANU, medic veterinar: Este posibil doar cu avizul unităţilor sanitar-veterinare judeţene. Trebuie cumpărate numai animale identificate, cu crotali, şi, bineîneţeles, însoţite de certificat sanitar-veterinar şi bon de mişcare, care se obţin de la medicul veterinar din localitate.

Iar transportul suinelor nu se face cu orice vehicul, ci cu unul autorizat tot de DSV. Carnea ar trebui să treacă şi printr-un examen trichinologic. Sunt costuri pe care le suportă clienţii şi care ajung şi la 300 de lei în cazul unui singur porc. De zece ori mai mari sunt amenzile pe care le riscă cei prinşi fără documente. Aşa se face că, în prag de Crăciun, un kilogram de carne de porc este mai scump cu 15% în magazine, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

DRAGOŞ FRUMOSU, preşedintele sindicatelor din industria alimentară: Vom avea un preţ foarte mare la porc. Atât din cauza pestei porcine la nivel mondial, cât şi din cauza celor întâmplate în România.

Virusul pestei porcine africane afectează acum 28 de judeţe din ţară. În aceste condiţii, aproximativ 80% din carnea de porc care va ajunge pe mesele românilor de Crăciun este din import, susţin sindicatele din industria alimentară.


Preluare: Observator.tv

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și