"România trebuie să-și liberalizeze prețurile la energie, iar șocul va fi la gazele naturale, unde prețul va crește cu 150% în cinci ani, când se va finaliza procesul de liberalizare, față de prețurile de la începutul acestui proces (anul 2012 — n.r.)", a spus Leca, prezent la conferința organizată cu ocazia lansării Cărții Albe a Eficienței Energetice de către Asociația Română pentru Promovarea Eficienței Energetice și Camera de Comerț și Industrie București.

Potrivit acestuia, majorarea prețului va mări grupul consumatorilor care nu-și vor putea plăti facturile, iar ajutoarele sociale nu vor fi suficiente.

"Consider că eficiența energetică și economisirea consumului sunt principalele soluții pentru această problemă. România are un potențial uriaș de economisire de energie. Noi nu am avut până acum această mentalitate, întrucât am fost o țară bogată în astfel de resurse. Directivele europene ne obligă să reducem cu 20% consumul de energie până în 2020, iar dacă nu luăm în serios această problemă, riscul de a nu realiza această obligație este destul de mare", a menționat Leca.

El a subliniat faptul că există două zone unde România poate să realizeze pași mari pentru eficiența energetică.

"În primul rând, este vorba de clădiri, care înseamnă 40% din întregul consum de energie din România, mai mult decât industria. Clădirile din prezent au pierderi de energie de 40-50% cel puțin, ceea ce este imens, pentru că au fost construite în perioada când energia era foarte ieftină", a susținut expertul.

Potrivit acestuia al doilea sector unde trebuie luate măsuri de eficientizare este cel al sistemelor de termoficare, care sunt foarte vechi și supradimensionate.

Intensitatea energetică a României, adică acea cantitate de energie care se consumă pentru a produce 1% din PIB, este în prezent de peste două ori mai mare decât media europeană, se arată în Cartea Albă a Eficienței Energetice, lansate joi.

În același timp, consumul casnic anual de energie pentru încălzire este, în România, 265 de kWh pe metru pătrat, față de 125 de kWh pe metru pătrat, cât este media europeană.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și