Intervenția a avut loc în cursul dimineții. Timp de cinci ore, medicii veniți din străinătate, de la Târgu Mureș, dar și Cluj au prelevat organele interne ale unui tânăr în vârstă de aproximativ 35 de ani pentru care familia și-a dat acordul. Plămânii, urmează să ajungă în Europa, rinichii la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca, iar inima la Institutul de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureş.

„Este un lucru benefic pentru oamenii bolnavi să fie ajutați atunci când au nevoie. Suferința trebuie curmată. Biserica Ortodoxă Română a opinat că este de acord cu transplantul de organe dacă se face fără interes economic și pentru curmarea suferinței omului. Noi, ori de câte ori putem, încurajăm oamenii să recurgă la această metodă pentru ajutorarea aproapelui”, a spus Vasile Pop, director interimar al Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare.

# Spitalul din Baia Mare, în topul prelevărilor de organe

Mii de bolnavi sunt pe lista de așteptare pentru un organ care le-ar putea oferi o nouă șansă la viață. În cursul anului 2018, în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare au avut loc prelevări de organe de la 13 donatori în moarte cerebrală. Potrivit medicului coordonator al Programului de Transplant, dr. Adriana Stoicovici, medic primar ATI, s-au prelevat următoarele organe: rinichi 26, ficat 11, plămân 3, cord 2, os, țesut 1, piele 1, cornee 1.

Activitatea de prelevare și transplant se realizează în scop exclusiv terapeutic și un singur donator poate salva chiar și cinci vieți. Prelevarea de organe desfășurată vineri, 19 aprilie, la Spitalul Județean din Baia Mare a fost cea de-a cincea astfel de intervenție din anul 2019.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și