Știri Sighet247.ro: PREMIERĂ: Chinezii au modificat genetic embrioni umani

Cercetătorii chinezi au modificat, în premieră mondială, genomul unor embrioni umani, potrivit unui studiu publicat în revista online Protein & Cell, care confirmă zvonurile că astfel de experimente au avut loc şi care au provocat o dezbatere legat de implicaţiile etice.

PREMIERĂ: Chinezii au modificat genetic embrioni umani Potrivit articolului din Protein & Cell, savanţii chinezi conduşi de Junjiu Huang, cercetător în domeniul genetic la Universitatea Sun Yat-sen din Guangzhou, au încercat să prevină îngrijorările de ordin etic utilizând embrioni "non-viabili", care nu pot duce la naşterea unei persoane, informează Nature.com.

Embrionii au fost obţinuţi de la clinici chineze de fertilitate. Savanţii au încercat să modifice gena responsabilă pentru talasemie (β-thalassaemia), o maladie a sângelui, potenţial mortală, folosind o tehnică de modificare genetică numită CRISPR/Cas9. Oamenii de ştiinţă au spus că rezultatele au indicat prezenţa unor obstacole majore în calea utilizării metodei în aplicaţii medicale.

"Cred că acesta este primul raport referitor la aplicarea tehnicii CRISPR/Cas9 în cazul embrionilor umani înainte de momentul implantării în uter, iar un astfel de studiu este o piatră de hotar, dar şi o adevărată pildă", a spus George Daley, biolog specializat în domeniul celulelor suşă în cadrul Harvard Medical School din Boston, Massachusetts. "Studiul (chinezilor, n.r.) ar trebui să fie un avertisment clar pentru orice medic care crede că tehnologia este gata de testare pentru eradicarea genelor cauzatoare de maladii", a mai spus Daley.

Unele voci spun că modificarea genetică a embrionilor ar putea avea un viitor luminos pentru că ar putea eradica boli genetice devastatoare înainte de naşterea copilului. Alte voci susţin că astfel de cercetări depăşesc o limită etică: mai mulţi cercetători au avertizat, în cadrul revistei Nature, în luna martie, că, din cauză că modificările genetice aduse embrionilor pot fi moştenite de urmaşii acestora, ar putea avea un efect impredictibil asupra generaţiilor următoare. Savanţii şi-au exprimat îngrijorarea şi referitor la faptul că orice studiu despre modificarea genetică efectuat asupra embrionilor umani ar putea să deschidă un drum fără întoarcere către utilizarea nesigură şi ne-etică a acestor tehnici.

Lucrarea publicată de echipa lui Huang pare să determine redeschiderea dezbaterii privind modificarea genetică a embrionilor umani, existând deja informaţii despre alte echipe de cercetători din China care efectuează experimente pe embrioni umani, potrivit Nature.

Cercetătorii chinezi au injectat 86 de embrioni şi au aşteptat apoi 48 de ore, timp suficient pentru ca sistemul CRISPR/Cas9 şi molecula care înlocuia informaţia ADN care lipsea să acţioneze, iar ca embrionii să crească, ajungând să aibă fiecare câte opt celule. Dintre cei 71 de embrioni care au supravieţuit, 54 au fost testaţi genetic, cercetătorii constatând că doar 28 dintre ei s-au divizat cu succes şi doar o parte dintre ei conţineau materialul genetic înlocuitor. "Dacă vrei să faci acelaşi lucru în cazul embrionilor normali, trebuie să ai o rată de succes a operaţiunii aproape de 100%", a declarat Huang. "Din această cauză ne-am oprit. Credem în continuare că tehnologia este prea imatură", a mai spus cercetătorul chinez.

Echipa lui Huang a descoperit, de asemenea, un număr surprinzător de mutaţii "în afara celor dorite" despre care cred că au fost provocate de complexul CRISPR/Cas9 care a acţionat şi în alte regiuni ale genomului. Acest efect este unul dintre principalele motive de îngrijorare referitor la tehnicile de modifcare genetică a embrionilor, pentru că aceste mutaţii nedorite ar putea fi dăunătoare. Procentul acestui tip de mutaţii a fost mult mai mare comarativ cu cele apărute în cazul studiilor pe embrioni de şoarece sau celule umane adulte. Huang a precizat că echipa sa a descoperit, cel mai probabil,

În noaptea de sâmbătă spre duminică trecem la ORA DE VARĂ
Luare de ostatici şi focuri de armă într-un supermarket din Franța. Atacatorul, membru ISIS
„ZIUA PORŢILOR DESCHISE” Inspectoratul de Jandarmi al județului Maramureș
UTIL - SFATURI DE LA BIOLOGI: Cum salvezi o barză din zăpadă
Societatea Herodot Grup SRL a câștigat licitația pentru colectarea gunoiul în zona Maramureșului Istoric
Casele de pariuri au devenit principalii sponsori moderni ai Sportului
„POLIȚIȘTII AU INIMA MARE” - Peste 200 de copii au urat un „LA MULȚI ANI!” polițiștilor de ziua lor prin desene
Concert de Jazz la Sighetu Marmației - Vor concerta Kodaly Spicy din Budapesta
VIDEO: BAIA MARE - Clădire prăbușită pe strada Vasile Lucaciu
Se strâng fonduri pentru Ionuț, băiețelul din Sighetu Marmației salvat după ce a fost declarat mort la naștere
România va împlini anul acesta ʺo frumoasӑ vârstӑʺ. O fi pregӑtitӑ?
FOTO: Ziua Poliție Române, sărbătorită la Sighet
ÎN MARAMUREŞ SE CIRCULĂ ÎN CONDIŢII DE IARNĂ – Pentru ziua de vineri se preconizează ninsori și condiții de polei
Ambasadorul Republicii Belarus în România a fost prezent în Baia Mare
FOTO: Ziua Mondială a Poeziei sărbătorită la Centrul Cultural Sighetu Marmației
MADE ÎN ROMÂNIA - Un mort a câştigat procesul cu Poliţia Rutieră Iaşi. Judecătorii au decis că poate conduce deşi aveau în faţă actul decesului
SIGHET: Eveniment de excepție în viața culturală a orașului - Deschiderea oficială a noului sediu al Bibliotecii municipale „Laurenţiu Ulici”
FOTO: VIȘEU DE SUS - Țigări de contrabandă descoperite într-un autoturism
Utilaj în valoare de 45 000 de euro indisponibilizat de poliţiştii din Baia Sprie
SIGHET - Condamnat pentru furt, încarcerat de poliţişti
Competiţii sportive organizate de jandarmii maramureşeni
Laura Codruța Koveși a câștigat procesul - Gâdea, Ciuvică și Antena 3 trebuie să-i plătească acesteia daune morale de 300.000 lei
TENIS – Simona Halep rămâne No. 1 în lume
102 MORȚI LA NIVEL NAŢIONAL – Doi sătmăreni au murit de gripă în acest sezon
BOCICOIU MARE - Finanțare de 1,5 milioane de lei pentru reabilitarea școlilor și grădinițelor
Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost reținut de poliție într-un dosar privind finanțarea campaniei electorale
Realizatorul Radio și TV Andrei Gheorghe a murit la vârsta de 56 de ani
FOTO & VIDEO - Bărbat din Brașov aruncat în râul Săsar de pe un pod din BAIA MARE. Suspecții au fost prinși
BAIA MARE - Urmărit naţional, identificat şi încarcerat de poliţişti
SARASĂU - Amenzi de 3.000 de lei și un certificat de înmatriculare suspendat de către polițiști
Angajatul de la Spitalul județean Baia Mare, bănuit că ar fi agresat sexual o minoră, a fost arestat preventiv
SIGHET - Profesorii de la CN „Dragoș Vodă” și de la Liceul Pedagogic „Regele Ferdinand” au încercat să boicoteze simulările pentru Examenul de Bacalaureat
MARAMUREȘ - Simpozion economic austriaco-român
Vremea se menține rece în Maramureş în următoarele zile
Ninsorile au lăsat fără curent localitățile BORȘA și BLIDARI