Iar intr-o comunitate din Prahova, parintele dubleaza taxa respectiva in cazul celor care nu vin la slujba de duminica.
Credinciosii din Plesoiu, judetul Olt, au primit acasa pliante prin care preotul din sat ii instiinta care sunt "obligatiile" anuale de plata catre biserica.

Mai mult, erau anuntati ca, daca nu platesc pana la Rusalii, vor fi penalizati cu 50%. Adica in loc de 100 de lei, trebuie sa dea 150, daca-i prinde sarbatoarea din 8 iunie.

Pe fluturasii impartiti sunt mentionate si taxele fixe de inmormantare, botez sau cununie religioasa.

Iar lista obligatiilor impuse de biserica nu se opreste aici. Familia celui inmormantat, de exemplu, trebuie sa cumpere un kilogram de lumanari si de tamaie de la biserica, iar cei care sunt nasi la o nunta sau botez trebuie sa achite si ei o taxa de 300 de lei. Intreaga situatie este acum anchetata de Episcopia Slatinei.

"Am platit la biserica o data 300 de lei si o data 500 de lei, de fiecare data fara chitanta", povesteste o femeie.

Taxele enoriasilor ridica probleme si in Mizil, Prahova, unde preotul a pus la usa bisericii un anunt in care a scris ca taxa de contributie nu e la fel pentru toata lumea. Cei care vin in fiecare duminica la slujba dau 50 de lei, iar cei care absenteaza, dublu. Preotul incearca o explicatie religioasa.

"Am vrut sa stimulam constiinta oamenilor"

Preotul sustine ca nu va refuza niciun enorias, insa ii va trata diferit.

"Am considerat ca cei care vin la biserica participa, ne ajuta aprinzand o lumanarica sa lasam o contributie mai mica pentru cei care vin la Sfanta Biserica cel putin la o luna, iar ceilalti ... Stiu eu din anumita pricina am pus si noi asa", incearca sa explice preotul Gheorghe Croitoru.

Intre timp, reglementarile Patriarhiei Romane sunt neschimbate- taxele pentru oficierea tainelor religioase trebuie sa fie optionale si orientative. Cuantumul lor e stabilit periodic de consiliul parohial din fiecare comunitate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și