Alături de el au fost aduși și oamenii de afaceri Ioan Bene și Vasile Pogăcian. La intrarea în sala de judecată nici unul dintre cei trei n-a făcut declarații presei.

Președintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, Ioan Bene, membru AGA în cadrul SC Construcții Napoca SA și Vasile Pogăcean, asociat și administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, au fost reținuți de procurorii DNA.

Horea Uioreanu este acuzat de luare de mită în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participației improprii ca instigator și complicitate la spălare de bani, Ioan Bene de dare de mită în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată sub forma participației improprii ca instigator și spălare de bani, iar Vasile Pogăcean de două infracțiuni de dare de mită, ambele în formă continuată.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi AGERPRES, în 2011, a fost încheiat contractul de lucrări între Aeroportul Internațional Cluj-Napoca RA, în calitate de achizitor și asocierea Scc Napoca SA — Sc Icco Systems Srl—SC Geo Arc Srl, în calitate de executant, având ca obiect prima etapă de executare, finalizare și întreținerea lucrării "Pistă de decolare aterizare de 3.500 m și suprafețe de mișcare aferente" la un preț de peste 32,4 milioane euro, durata fiind stabilită la 3 ani, respectiv până la 5 septembrie 2014, iar finanțarea investiției urma a fi asigurată din bugetul județului.

Pe parcursul executării contractului acesta a fost adiționat cu un număr de 24 acte adiționale care au crescut valoarea contractului până la suma totală de peste 42 milioane euro.

"Probațiunea administrată în prezenta cauză a stabilit că, pe fondul cointeresării materiale a președintelui CJ Cluj, omul de afaceri Ioan Bene a convenit cu acesta să realizeze în continuare lucrări din etapa a doua a proiectului, în sensul de a construi platforma de parcare aeronave Apron 4, în lipsa oricăror forme legale și transparente de evaluare și acordare a unei astfel de lucrări finanțate din bani publici, prin ignorarea principiilor concurenței și transparenței stabilite de legiuitor prin OUG 34/2006 (în lipsa oricărei documentații, licitații, contractări). Urmare a celor convenite, inculpatul Bene a dispus angajaților săi construirea platformei Apron 4, lucrare ce a fost demarată la finele lunii octombrie 2013 și finalizată în luna martie 2014", se arată în document.

De asemenea, pentru a dispune alocări de resurse de la bugetul CJ Cluj pentru plățile efectuate la lucrările de la contract, precum și pentru alte proiecte aflate în derulare, tot cu finanțare de la bugetul județean, se reține că, în perioada octombrie 2012—martie 2014, Ioan Bene a remis lui Uioreanu suma de 278.000 lei, după cum urmează: în octombrie 2012 — 100.000 lei, în martie 2013 — 40.000 lei, în aprilie 2013 — 20.00 euro (echivalent a cca. 86.000 lei), în 8 septembrie 2013 — 5.000 euro (echivalent a cca. 22.000 lei), în 5 octombrie 2013—20.000 lei, în 6 martie 2014 — 10.000 lei.

De asemenea, în mai 2014, omul de afaceri a mai remis președintelui CJ Cluj 22.320 lei (echivalent a 5.000 de euro), sumă ce a reprezentat achitarea unui contract având ca obiect un sondaj de opinie comandat de edilul județului în contextul campaniei electorale privind alegerile europarlamentare.

"Probațiunea dosarului a stabilit că, pentru a disimula mita primită, inculpatul Uioreanu, la înțelegere cu Bene, a solicitat reprezentantului societății ce a efectuat sondajul de opinie încheierea fictivă a unui contract cu SC Napocamin SRL deținută de omul de afaceri, sens în care au fost întocmite în fals, contractul 1.8/12.05.2014 precum și factura fiscală 034/23.05.2014 ce purta asupra sumei de 22.320 lei. Practic, prin încheierea actelor false s-a încercat disimularea adevăratei convenții între părți, acte menit să ascundă adevărata natură a provenienței a banilor, cunoscând că acesta constituie obiect al infracțiunilor corelative de dare și luare de mită", se mai spune în comunicat.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și