Acestea sunt primele cazuri de poliomielită semnalate în Europa după 2010, iar maladia a fost declarată la doi copii: unul de patru ani, iar altul de zece luni. Simptomele, printre care paralizia caracteristică acestei boli, au apărut la cei doi copii pe 30 iunie şi 7 iulie. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, riscul răspândirii bolii în Ucraina este ridicat, dar ameninţarea pentru România şi celelalte ţări învecinate este scăzut.În Maramureş, s-au luat deja măsuri şi toţi copiii care nu au fost imunizaţi împotriva poliomielitei au fost chemaţi la vaccinare.

„Problema este că sunt două cazuri de poliomielită dincolo de Vişeu, în Ucraina, şi în acest sens s-au luat deja măsuri şi se vaccinează copiii care nu au numărul necesar de doze de vaccin antipolio. Vaccinarea copiilor a început încă din primăvară, s-a făcut şi se face în continuare. Se vor lua măsuri în continuare, pentru a preveni răspândirea virusului poliomielitic”, a declarat dr. Gheorghe Lascu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Maramureş.

În momentul de faţă, vaccinarea copiilor se face la cabinetele medicilor de familie. „Copiii trebuie să se vaccineze conform vârstei, în cadrul programului naţional de vaccinări. Vaccinările se fac acum toate lunar, la cabinetele medicilor de familie, pentru toate antigenele, conform vârstei. Nu mai există campanii de vaccinare”, a declarat Carmen Sima, director coordonator adjunct în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și