Este vorba despre persoane care bat la uşile oamenilor şi cerşesc sau solicită un pahar de apă dar care au de cele mai multe ori intenţii ascunse.

Aceşti infractori denumiţi falşi vizitatori acţionează prin distragerea atenţiei sau atribuirea unor calităţi false şi astfel încearcă să pătrundă în locuinţele oamenilor pentru a le fura banii sau bunurile de valoare. Unii infractori lucrează în echipă în timp ce primul distrage atenţia victimei, cel de-al doilea pătrunde în locuinţă şi caută bunuri de valoare.

Poliţiştii vă recomandă să fiţi vigilenţi în astfel de situaţii şi să nu permiteţi accesul acestor persoane în curtea casei sau în interiorul locuinţei. De asemenea în cazul în care observaţi astfel de persoane în proximitatea locuinţei, este indicat să anunţaţi poliţia.

Alţi infractori se orientează spre comiterea infracţiunii de înşelăciune. Unele din metodele lor de operare au fost mediatizate de poliţie şi sunt cunoscute de cetăţeni, dar escrocii îşi adaptează în permanenţă „scenariul” în funcţie de schimbările instituţionale. Astfel, înşelăciunile prin telefon au trecut de la metoda „accidentul” la metoda „ sunt reprezentantul instituţiei X”.

Chiar dacă persoana care vă contactează telefonic se recomandă ca având calităţi oficiale, poliţiştii vă recomandă să verificaţi datele înainte de a întreprinde orice acţiune. În nici un caz nu trimiteţi bani unor persoane necunoscute, deoarece riscaţi să cădeţi în plasa întinsă de infractorul care a profitat abil de lipsa dumneavoastră de informare şi de efectul pe care îl pot avea unele instituţii ale statului asupra cetăţenilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și