„Plantele sunt foarte afectate la o diferenţă de temperatură mai mare de 14 grade. Atunci apare un stres foarte mare asupra lor. Anul acesta, în februarie au fost temperaturi foarte ridicate, până la 25 sau la 30°C, iar noaptea, cinci sau şase grade. Culturile de toamnă au ieşit foarte frumos din iarnă. În urmă cu o lună de zile erau excepţionale, dar acum temperaturile de cinci-şase grade le afectează.

Porumbul, de exemplu, ar trebui să fie dezvoltat cel puţin în şapte-opt frunze, aproape de înflorire şi îl găsim în două-patru frunze, efectiv stagnând din cauza frigului. Nu mai vorbim de legume. Imediat suntem în data de 25 mai şi nu sunt culturile de câmp dezvoltate. Nici culturile de solarii nu sunt dezvoltate ca lumea. Roşiile şi ardeii ar trebui să fie cel puţin la primele inflorescenţe, dar nici cel puţin în floare nu sunt. Este un an foarte pesimist din punctul nostru de vedere, cu toate că se anunţă un an agricol excepţional... Poate excepţional în sens invers, cu minus”, a declarat Valer Vele, directorul Direcţiei Fitosanitare Maramureş.

Culturile de porumb, pline de buruieni

Pe lângă temperaturile scăzute, ploile abundente din ultima perioadă au făcut imposibile erbicidările şi tratamentele culturilor, motiv pentru care plantele sunt vulnerabile în faţa dăunătorilor şi a bolilor.

„Zilele trecute am fost pe teren şi în unele părţi, efectiv, porumbul nu e dezvoltat, chiar dacă s-a semănat în condiţii deosebit de bune, la începutul lui aprilie. În alţi ani ne mai prindea şi luna mai cu semănatul. Anul acesta, porumbul a fost, înainte de Paşti, în pământ, dar nu e dezvoltat. Totul este ca brânduşa – la două, trei, patru frunze.

Acum ar mai putea fi date nişte îngrăşăminte foliare, să-l stimuleze şi sunt necesare tratamente, altfel va fi problematic, dacă vremea nu se schimbă. Erbicidare nu s-a putut face la porumb şi buruienile îl năpădesc peste tot. Nu s-a putut stropi, pentru că aproape în fiecare zi a plouat. De asemenea, mai este şi problema bolilor şi a dăunătorilor. Cum am avut o iarnă uşoară, nu au îngheţat deloc dăunătorii, nu s-au distrus şi este un atac foarte mare de afide, de acarieni. În general, de dăunători este o rezervă extraordinar de mare, iar acum, cu umiditatea crescută de 90% toată ziua, bolile – cum e rapănul, făinarea – se dezvoltă excepţional”, a precizat Valer Vele.

Erbicidarea culturilor trebuie repetată după ploile mari

Reprezentanţii Direcţiei Fitosanitare Maramureş recomandă agricultorilor să profite de perioadele de câteva ore în care nu plouă, pentru a-şi stropi culturile. „Agricultorii trebuie să profite de orice moment pentru a face erbicidarea şi tratamentele obligatorii. Noi am trimis avertizări tot timpul agricultorilor şi, în general, am pus un produs de contact şi unul sistemic. Cel sistemic, în două ore, a intrat în circuitul sevei.

Când se prinde o vreme de cel puţin patru ore şi nu plouă, ar trebui făcut şi tratamentul, şi erbicidatul. Majoritatea erbicidelor acţionează foarte bine când este umed. Deci, acum ar fi momentul, dar să nu le plouă. Erbicidarea ar trebui repetată după ploile mai mari, cel puţin o dată la zece zile”, a recomandat Vele.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și