"Aplicarea deține două componente diferite; o componentă pe care Guvernul prin modificările la Codul Fiscal o introduce ca obligativitate de majorare, respectiv cota de inflație, după care trebuie majorat impozitul și apoi o altă componentă este o cotă de până la 20% cu care fiecare autoritate locală poate să mărească impozitele. Inflația și cel mult 20%, asta era formula propusă de Guvern. Anul trecut n-am majorat impozitele pentru că nu exista obligativitatea majorării. Dacă vor obliga autoritățile locale să majoreze impozitele cu inflația vom respecta legea, dar nu ne dorim să se întâmple lucrul acesta, să se mărească impozitele cu rata inflației. În schimb, nu vom majora cu acei 20% impozitele pentru că nu considerăm necesar, nu cred că așa trebuie consolidat bugetul local prin majorarea de impozite, ci prin lărgirea bazei de impozitare prin generare de construcții care să aducă venituri, prin măriri ale cotei de venituri pe impozitul global și alte maniere", a spus Cătălin Cherecheș.

El a spus că administrația locală are în vedere chiar o reducere a impozitului pe bunuri mobile și imobile aplicate treptat agenților economici.

"Dorim să intervenim cu o scădere a cotei de impozitare a agenților economici de la 1,5 la 1,3% — cota de impozitare a bunurilor mobile și imobile — dorim ca în 2015 să ajungem la 1,2%, iar în anul 2016 la 1%. Dorim să scădem acea cotă de 1,5% pentru persoanele juridice până la 1% în 2015. Cred că impactul este la nivelul persoanelor fizice mai ales a celor cu venituri mici pentru care contează fiecare leu care-l plătesc în plus la impozite. E una să plătești un impozit de 300 de lei pe un apartament și alta să plătești un impozit de 400 de lei. Contează fiecare leu. Eu cred că e o manieră de a se degreva Guvernul de o anumită sarcină de finanțare și sprijin a autorităților locale, în sensul că Guvernul dă posibilitatea pentru majorarea impozitelor, dar taie din alocările bugetare la nivel național pentru autoritățile locale și cu asta se spală într-un fel pe mâini. Adică v-am dat posibilitatea să încasați venituri mai mari, dar nu ați făcut-o așa că nici noi nu avem bani să vă dăm" a afirmat Cătălin Cherecheș.

Primarul municipiului Baia Mare a susținut că prin propunerea de majorare a impozitelor cu 20%, Guvernul încearcă un transfer de responsabilitate financiară administrațiilor locale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și