”Am fost la Sighet azi, dupa vandalizarea de ieri a casei memoriale Elie Wiesel. Vandalismul fusese eradicat inca din orele diminetii (deși nu cu aceeași culoare de var, așa ca acum avem o casă memorială "bicolor"). Postez fotografia subsemnatului alături de textul lăsat în cartea vizitatorilor. Pentru cei ce nu îmi descifrează scrisul, iată conținutul:

Rușine primarului care „nu are fonduri” pentru montarea camerelor de filmare pentru prevenirea vandalismului, dar ARE fonduri pentru găzduirea de manifestări împotriva CORECTELOR luari de pozitie (vezi Miron Cristea, Vaida-Voevod) ale Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania. Domnule primar, ați ÎNCURAJAT ceea ce s-a întîmplat ieri și sunteți PĂRTAȘ la vandalizarea locului.” a scris profesorul Michael Shafir.

Totodată, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România condamnă „în mod categoric” vandalizarea Casei memoriale Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei, potrivit hotnews.ro

„Declaraţiile denigratoare la adresa laureatului Premiului Nobel, Elie Wiesel, a preşedintelui Trump şi a altor lideri reprezintă un atac antisemit impardonabil şi un afront revoltător la adresa victimelor şi supravieţuitorilor Holocaustului. Facem apel la denunţarea de către toţi a acestui gest şi luarea de atitudine ori de câte ori au loc manifestări ale urii sau prejudecăţii. Ambasada îi încurajează pe cei care au informaţii despre această faptă să ofere sprijin autorităţilor care o investighează”, se arată într-un comunicat al Ambasadei Statelor Unite la București.

Casa memorială a scriitorului Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei, județul Maramureș, a fost vandalizată cu trei înscrisuri antisemite. Potrivit unui comunicat al Consiliului Judeţean Maramureş, în prezent este în desfăşurare o anchetă și există deja un cerc de suspecți. Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România a solicitat administratorilor Casei memoriale "Elie Wiesel" din Sighetu Marmaţiei şi organelor judiciare şi de anchetă "să trateze cu maximum de responsabilitate" incidentul de vineri noapte.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Judeţean Maramureş, în prezent este în desfăşurare o anchetă a poliţiştilor şi se fac cercetări în vederea identificării autorilor şi tragerii acestora la răspundere penală. În zona în care se află imobilul din Sighet există camere de supraveghere, iar imaginile urmează să fie analizate de poliţişti care au deja un cerc de suspecţi.

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România a solicitat administratorilor Casei memoriale "Elie Wiesel" din Sighetu Marmaţiei - primăria şi Muzeul Maramureşului -, precum şi organelor judiciare şi de anchetă "să trateze cu maximum de responsabilitate" incidentul de vineri noapte.

„Noaptea trecută, Casa memorială `Elie Wiesel` din Sighetul Marmaţiei a fost vandalizată, pe zidurile exterioare ale imobilului fiind scrise mesaje cu caracter antisemit şi insultător. Actul grotesc nu este un atac doar la memoria lui Elie Wiesel, ci a tuturor victimelor Holocaustului. Solicităm administratorilor casei memoriale, primăria şi Muzeul Maramureşului, precum şi organelor judiciare şi de anchetă să trateze cu maximum de responsabilitate acest incident de o maximă gravitate. Combaterea antisemitismului şi a negării Holocaustului reprezintă atitudini asumate de preşedinţia, parlamentul şi guvernul României. Memoria lui Elie Wiesel nu merită o asemenea jignire din partea membrilor comunităţii natale", se arată într-un comunicat postat pe site-ul INSHR-EW, potrivit Agerpres.

Şi Ambasada Statului Israel la Bucureşti şi-a exprimat consternarea cu privire la "gestul îngrozitor de a vandaliza casa memorială a scriitorului Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei".

"Ambasada condamnă acest act antisemit fără precedent şi are încredere că autorii gestului incalificabil vor ajunge cât mai repede în faţa justiţiei pentru a fi pedepsiţi. Ambasada Statului Israel a fost informată cu privire la faptul că autorităţile locale au îndepărtat deja înscrisurile antisemite şi, pe această cale, doreşte să le mulţumească pentru reacţia promptă", se menţionează într-un comunicat al Ambasadei.


Preluare: dcnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și