Luna are cratere adânci cu zone umbrite unde temperatura rămâne constant în jurul valorii de 17 grade Celsius, un intreval temperat stabil pentru oameni, potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea din California, Los Angeles, publicat în luna iulie.

Aceste scobituri crateriforme, care s-ar putea să fie conectate la un sistem de peșteri, au temperaturi stabile care ar putea face explorarea Lunii și colonizarea sa mult mai sigură.

„Oamenii au evoluat trăind în peșteri și în peșteri s-ar putea să revnim când vom trăi pe Lună”, a spus într-un comunicat de presă coautorul studiului, David Paige, profesor de științe planetare la UCLA.

Paige este și coordonatorul-șef al Experimentului Radiometrului Lunar „Diviner”, un instrument al sondei NASA Lunar Reconnaissance Orbiter care orbitează Luna.

Un pas important înspre colonizarea Lunii
Acum, că avem o idee mai bună despre craterele și potențialele peșteri de pe Lună, oamenii de știință ar putea să grăbească procesul de conceptualizare a unei stații de lucru permanente protejată de condițiile extreme de pe suprafața Lunii.

„S-ar putea să avem o prezență îndelungată pe Lună mai devreme decât ar fi fost posibil altfel”, a spus cercetătorul-șef care a participat la studiu, Tyler Horvath, un doctorand în științele planetare la UCLA.

Spre deosebire de suprafața Lunii, unde temperatura poate ajunge până la 127 de grade Celsius în timpul zilei și -173 de grade Celsius pe timpul nopții, aceste scobituri lunare ale regiunii Mare Tranquillitatis („Marea Liniștii”) au o temperatură stabilă și potrivită pentru oameni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și