Actul normativ arată că bunicii vor putea primi o sumă lunară de 650 de lei, în timp ce mama va beneficia în continuare de stimulentul de inserție acordat dacă revine la servici, înainte de finalul concediului de creștere a copilului.

“Pe perioada acordării stimulentului de inserție, oricare dintre bunici beneficiază de indemnizația pentru creșterea nepotului/nepoatei, dacă se află în relații de rudenie firească sau din adopție cu nepotul/nepoata pentru care solicită indemnizația, are acordul părinților acestuia/acesteia și se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia/acesteia. Cuantumul lunar al indemnizației este egal cu cuantumul lunar al stimulentului de inserție, la data depunerii inițiativei fiind de 650 lei”, se precizează în propunerea legislativă. Dacă va intra în vigoare, actul normativ va fi valabil începand cu anul 2020.

Bunicii se plang că nepoții sunt plecați în străinătate

Bunicii din Maramureș care se ocupă de nepoți nu sunt puțini la număr. Locurile de joacă pentru copii sunt pline dimineața de bunici ieșiți cu micuții la mișcare. Totuși, dintre aceștia, nu toți ar urma să se bucure de această lege, ci doar cei cu nepoțeii sub doi ani. “Eu chiar aș fi în situația în care aș putea profita de această lege, pentru că stau cu nepoțelul cat părinții sunt plecați la serviciu, iar băiețelul e mic, are sub un an. Suma primită ar fi ok, ținând cont de faptul că stau aproape toată ziua cu el. La fel am stat zilnic și cu nepoțica, până a plecat la grădiniță. Cu această lege cred că încearcă să se copieze și la noi, în stil românesc, ce face Occidentul cu copiii și bătrânii.

Dar sunt măsuri luate un pic cam târziu, pentru că avem bunici care s-ar ocupa de nepoți, dar micuții sunt plecați cu părinții în Spania, Italia, etc. Pe langă asta sunt mulți bunici care încă lucrează când sunt mici nepoții. Așa că, la o analiză mai atentă, nu ar fi chiar așa de mulți bunici care ar urma să beneficieze de acești bani”, este de părere un bunic din Baia Mare.

Părinții susțin că bunicii oferă o mare mână de ajutor în creșterea copiilor, dar sunt situații în care starea de sănătate nu permite vârstnicilor să stea opt ore cu nepoții. “Nu știu dacă ar crește numărul bunicilor care au grijă de nepoți cu așa o lege. Probabil că da, dacă bunicii nu lucrează și ei. Iar cei care sunt la pensie pot să aibă grijă de nepoți dacă nu au probleme mari de sănătate. Nu toți bunicii cred că pot să stea opt ore cu nepoții, să aibă grijă de ei, depinde de la caz la caz. Pe noi ne ajută părinții mei și socrii, dar prin rotație, tocmai să nu le fie nici lor prea greu. Pe noi ne-ar ajuta o astfel de lege. Ar fi un câștig și pentru mine și pentru bunici”, a declarat Anca Mihuț, o mămică din Baia Mare.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și